<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Tříkrálový koláč

min.

Tento tradiční český koláč se obvykle připravuje na svátek Tří králů (6. ledna) a často obsahuje různé druhy oříšků a sušené ovoce.

Zde je základní recept:

 

Ingredience:

Těsto:

  • 500 g hladké mouky

  • 200 ml mléka

  • 100 g másla

  • 50 g cukru

  • 1 balíček suchého droždí

  • špetka soli

  • citronová kůra 

Náplň:

  • 200 g mletých ořechů nebo mandlí

  • 100 g cukru

  • skořice (podle chuti)

  • rozinky, sušené meruňky nebo jiné sušené ovoce podle preference

  • 1 vajíčko na potření

Postup:

  1. Rozpusťte máslo v mléce a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.

  2. Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, sůl, suché droždí a citronovou kůru. Přilijte směs s máslem a mlékem a vypracujte hladké těsto. Případně přidávejte mouku, pokud je těsto příliš lepivé.

  3. Těsto nechte v míse zakryté utěrkou nebo fólií kynout zhruba hodinu. Mezitím smíchejte mleté ořechy nebo mandle s cukrem a skořicí. Přidejte rozinky nebo nasekané sušené ovoce a promíchejte.

  4. Vykynuté těsto rozdělte na dvě části a každou rozválejte na placku.

  5. Jednu placku přeneste na plech vyložený pečícím papírem, naneste na ni náplň a přiklopte druhou plackou.

  6. Okraje dobře spojte a překlopte je pod spodní placku, aby náplň nevytekla během pečení.

  7. Koláč potřete rozšlehaným vajíčkem a nechejte ještě asi 15 minut odpočinout.

  8. Pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů Celsia asi 25–30 minut, dokud koláč nezezlátne.