<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Usušit se dá téměř vše, nevěříte?

To, že je sušení jedním z nejstarších způsobů, jak uchovat potraviny už pravděpodobně víte z některého z minulých článků. V tom dnešním si shrneme to nejdůležitější a poradíme vám několik užitečných tipů, které se vám rozhodně neztratí.

 

Hlavní výhody sušení

  • Šetrný způsob sušení (35 – 57 °C) zachovává téměř 100 % živin ukrytých v potravinách.
  • Sušené potraviny zabírají mnohem méně místa než potraviny čerstvé. Je tedy jednodušší a pohodlnější vzít s sebou na dovču sušené ovoce nežli ovoce čerstvé.
  • Po sušeném ovoci nepřiberete. Ano, sušené pochoutky můžete mlsat téměř bez výčitek. Sušené ovoce totiž obsahuje minimum kalorií a je proto vhodné například pro tak oblíbené večerní mlsání u televize.
  • Znáte původ sušených potravin.

Kupované versus domácí

Určitě všichni dobře víte, že kupované sušené plody obsahují celou řadu nezdravých látek. Jedná se zejména o cukry, konzervanty, aromata, barviva a podobné laskominy. Navíc vás ty z obchodu vyjdou podstatně dráž. Naopak podomácku usušené plody obsahují vitamíny, minerály a vlákninu, která, jak jistě sami dobře víte, pomáhá s trávením.

Skladování sušených potravin

Usušené potraviny před uskladněním nechejte alespoň jednu hodinu vychladnout. Ne déle! Potraviny by mohly na vzduchu nasáknout vlhkost a mohly by se začít rychleji kazit. Pro uskladnění vybírejte vždy čisté vzduchotěsné nádoby. Pouze ty vám zajistí, že se k usušeným potravinám nedostane vzduch. Tyto nádoby skladujte na suchém tmavém místě při pokojové teplotě. Takto uskladněné potraviny vám vydrží až dva roky.

5 tipů, které je dobré si zapamatovat

  1. Každá potravina vyžaduje jinou teplotu a jiný čas sušení. Co ovšem mají společného je fakt, že teplota sušení by neměla překročit 57 °C. Při vyšší teplotě potraviny ztrácejí cenné vitamíny a minerální látky.
  2. Potraviny určené k sušení by měly být vždy čerstvé a zralé. Nikdy nesušte potraviny, které jeví jakékoliv známky hniloby.
  3. Plody po usušení zkuste rozkrojit. Pokud se na povrchu objeví kapky, potravina není zcela vysušena.
  4. Sušičku potravin vybírejte pečlivě. Důkladně zvažte, co a jaký objem plánujete sušit. Sáhněte raději po sušičce potravin, která disponuje možností nastavení teploty a délky sušení. Pouze taková sušička vám zajistí perfektní a rovnoměrné vysušení všech kousků.
  5. Sušičku potravin využijte celoročně. Přes léto můžete sušit plody ze zahrádky, v zimě maso nebo těstoviny. Sušit se dá zkrátka téměř vše!

Tahák na závěr

  • Ideální teplota pro sušení bylinek se pohybuje v rozmezí od 37 do 42 °C.
  • Ideální teplota pro sušení hub, ovoce a zeleniny se pohybuje v rozmezí od 42 do 55 °C.
  • Ideální teplota pro sušení masa se pohybuje v rozmezí od 60 do 70 °C.