Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Usušit se dá téměř vše, nevěříte?

6.10.2021
To, že je sušení jedním z nejstarších způsobů, jak uchovat potraviny už pravděpodobně víte z některého z minulých článků. V tom dnešním si shrneme to nejdůležitější a poradíme vám několik užitečných tipů, které se vám rozhodně neztratí.
Hlavní výhody sušení
- Šetrný způsob sušení (35 – 57 °C) zachovává téměř 100 % živin ukrytých v potravinách.
- Sušené potraviny zabírají mnohem méně místa než potraviny čerstvé. Je tedy jednodušší a pohodlnější vzít s sebou na dovču sušené ovoce nežli ovoce čerstvé.
- Po sušeném ovoci nepřiberete. Ano, sušené pochoutky můžete mlsat téměř bez výčitek. Sušené ovoce totiž obsahuje minimum kalorií a je proto vhodné například pro tak oblíbené večerní mlsání u televize.
- Znáte původ sušených potravin.
Kupované versus domácí
Určitě všichni dobře víte, že kupované sušené plody obsahují celou řadu nezdravých látek. Jedná se zejména o cukry, konzervanty, aromata, barviva a podobné laskominy. Navíc vás ty z obchodu vyjdou podstatně dráž. Naopak podomácku usušené plody obsahují vitamíny, minerály a vlákninu, která, jak jistě sami dobře víte, pomáhá s trávením.
Skladování sušených potravin
Usušené potraviny před uskladněním nechejte alespoň jednu hodinu vychladnout. Ne déle! Potraviny by mohly na vzduchu nasáknout vlhkost a mohly by se začít rychleji kazit. Pro uskladnění vybírejte vždy čisté vzduchotěsné nádoby. Pouze ty vám zajistí, že se k usušeným potravinám nedostane vzduch. Tyto nádoby skladujte na suchém tmavém místě při pokojové teplotě. Takto uskladněné potraviny vám vydrží až dva roky.
5 tipů, které je dobré si zapamatovat
- Každá potravina vyžaduje jinou teplotu a jiný čas sušení. Co ovšem mají společného je fakt, že teplota sušení by neměla překročit 57 °C. Při vyšší teplotě potraviny ztrácejí cenné vitamíny a minerální látky.
- Potraviny určené k sušení by měly být vždy čerstvé a zralé. Nikdy nesušte potraviny, které jeví jakékoliv známky hniloby.
- Plody po usušení zkuste rozkrojit. Pokud se na povrchu objeví kapky, potravina není zcela vysušena.
- Sušičku potravin vybírejte pečlivě. Důkladně zvažte, co a jaký objem plánujete sušit. Sáhněte raději po sušičce potravin, která disponuje možností nastavení teploty a délky sušení. Pouze taková sušička vám zajistí perfektní a rovnoměrné vysušení všech kousků.
- Sušičku potravin využijte celoročně. Přes léto můžete sušit plody ze zahrádky, v zimě maso nebo těstoviny. Sušit se dá zkrátka téměř vše!
Tahák na závěr
- Ideální teplota pro sušení bylinek se pohybuje v rozmezí od 37 do 42 °C.
- Ideální teplota pro sušení hub, ovoce a zeleniny se pohybuje v rozmezí od 42 do 55 °C.
- Ideální teplota pro sušení masa se pohybuje v rozmezí od 60 do 70 °C.