Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
V hlavní roli kedlubny a hlávkový salát




Také začínáte sklízet první hlávky salátu a kedlubny ze skleníku? Vyzkoušejte několik originálních receptů, které vás překvapí nejen svou chutí, ale také jednoduchostí přípravy. Vyzkoušejte kedlubnové zelí nebo studenou polévku z hlávkového salátu. Jdeme
Kedlubnové zelí
Ingredience:
- 500 g kedlubny
- 1 cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 2 lžíce špaldové mouky
- 1 lžíce octa
- 2 lžíce třtinového cukru
- Sůl
- Pepř
- Kmín
Postup:
Kedlubny umyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Nastrouhané kedlubny a kmín vložte do hrnce, přilijte vodu a přiveďte k varu. Na pánvi si mezitím rozehřejte olej, na kterém osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Když jsou kedlubny téměř měkké, přidejte mouku, cibulku, ocet, cukr, sůl a pepř. Kedlubnové zelí podávejte místo klasického bílého zelí k pečenému masu a všude tam, kde jste zvyklí.
Kedlubnové placičky
Ingredience:
- 3 kedlubny
- 2 mrkve
- 2 vejce
- ½ hrnku malých škvarků
- 2 lžíce špaldové mouky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl
- Pepř
- Majoránka
Postup:
Kedlubny a mrkve umyjte, očistěte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte vejce, škvarky, mouku a prolisovaný česnek a důkladně promíchejte. Směs dle chuti osolte, opepřete a přidejte sušenou majoránku. Na pánvi si rozehřejte olej, na kterém smažte placičky dozlatova.
Studená polévka z hlávkového salátu
Ingredience:
- 1 hlávkový salát
- 250 ml kokosového mléka
- Špetka kari
- Sůl
- Pepř
- 250 ml vody
- Čerstvé bylinky dle chuti
- 1 lžička chia semínek
Postup:
Salát důkladně umyjte a rozeberte na listy. Listy vložte do nádoby mixéru, přilijte vodu a kokosové mléko. Rozmixujte dohladka. Polévku dle chuti osolte, opepřete a přidejte kari. Polévku při podávání posypejte chia semínky a nasekanými bylinkami.
Salát Mimosa
Ingredience:
- 1 hlávkový salát
- 3 vejce
- 1 malá cibule
- 4 lžíce nastrouhaného parmezánu
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- Sůl
- Pepř
- Šťáva z ½ citrónu
Postup:
Salát důkladně umyjte a rozeberte na jednotlivé listy, které natrhejte na menší kousky a vložte do mísy. Vajíčka vložte do hrnce, zalijte vodou a uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a přidejte k salátu. Uvařená vajíčka nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k salátu. Do misky nalijte olej, přidejte parmezán, citrónovou šťávu, sůl a pepř a vyšlehejte hustý dresink, kterým polijte připravený salát. Podávejte s čerstvým celozrnným pečivem.