<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

V hlavní roli kedlubny a hlávkový salát

min.

Také začínáte sklízet první hlávky salátu a kedlubny ze skleníku? Vyzkoušejte několik originálních receptů, které vás překvapí nejen svou chutí, ale také jednoduchostí přípravy. Vyzkoušejte kedlubnové zelí nebo studenou polévku z hlávkového salátu. Jdeme

 

Kedlubnové zelí

Ingredience:

  • 500 g kedlubny
  • 1 cibule
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 1 lžíce octa
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • Sůl
  • Pepř
  • Kmín

Postup:

Kedlubny umyjte, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Nastrouhané kedlubny a kmín vložte do hrnce, přilijte vodu a přiveďte k varu. Na pánvi si mezitím rozehřejte olej, na kterém osmahněte na kostičky nakrájenou cibuli. Když jsou kedlubny téměř měkké, přidejte mouku, cibulku, ocet, cukr, sůl a pepř. Kedlubnové zelí podávejte místo klasického bílého zelí k pečenému masu a všude tam, kde jste zvyklí.

Kedlubnové placičky

Ingredience:

  • 3 kedlubny
  • 2 mrkve
  • 2 vejce
  • ½ hrnku malých škvarků
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • Sůl
  • Pepř
  • Majoránka

Postup:

Kedlubny a mrkve umyjte, očistěte a nastrouhejte nahrubo. Přidejte vejce, škvarky, mouku a prolisovaný česnek a důkladně promíchejte. Směs dle chuti osolte, opepřete a přidejte sušenou majoránku. Na pánvi si rozehřejte olej, na kterém smažte placičky dozlatova.

Studená polévka z hlávkového salátu

Ingredience:

  • 1 hlávkový salát
  • 250 ml kokosového mléka
  • Špetka kari
  • Sůl
  • Pepř
  • 250 ml vody
  • Čerstvé bylinky dle chuti
  • 1 lžička chia semínek

Postup:

Salát důkladně umyjte a rozeberte na listy. Listy vložte do nádoby mixéru, přilijte vodu a kokosové mléko. Rozmixujte dohladka. Polévku dle chuti osolte, opepřete a přidejte kari. Polévku při podávání posypejte chia semínky a nasekanými bylinkami.

Salát Mimosa

Ingredience:

  • 1 hlávkový salát
  • 3 vejce
  • 1 malá cibule
  • 4 lžíce nastrouhaného parmezánu
  • 4 lžíce extra panenského olivového oleje
  • Sůl
  • Pepř
  • Šťáva z ½ citrónu

Postup:

Salát důkladně umyjte a rozeberte na jednotlivé listy, které natrhejte na menší kousky a vložte do mísy. Vajíčka vložte do hrnce, zalijte vodou a uvařte natvrdo. Cibuli nakrájejte na malé kostičky a přidejte k salátu. Uvařená vajíčka nastrouhejte na hrubém struhadle a přidejte k salátu. Do misky nalijte olej, přidejte parmezán, citrónovou šťávu, sůl a pepř a vyšlehejte hustý dresink, kterým polijte připravený salát. Podávejte s čerstvým celozrnným pečivem.