Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
V hlavní roli svařák. A to hned třikrát!




Připravte si jej s námi, vždyť si o něj počasí přímo říká.
Základ je jasný – nejprve si udělejte rozvar z deci červeného a koření (hřebíček, celá skořice a badyán). Nechejte 5 minut provařit a vyluhovat. Pak zalijte zbytkem vína ze sedmičky a zahřejte maximálně na 70 °C (určitě ne víc, ať nedojde k varu, vyprchal by alkohol). Nakonec vmíchejte ¼ hrnku medu.
Tip: ½ citronu a ½ pomeranče nakrájejte na plátky a střídavě napichujte na špejle. Zbytek šťávy vymačkejte do svařáku a citrusové špízy použijte do hrnků nebo sklenic jako míchátka.
Brněnský svařák
Základ je stejný, ale spolu s medem přidejte na závěr ještě ½ hrnku rumu (ochutnali jsme přímo na Zelňáku a fakt super!)
Valašský svařák
Ano, ½ hrnku slivovice nebo hruškovice mu dodají ovocné aroma a specifickou chuť. Vezměte si jej s sebou v termosce nebo termohrnku i na procházku, zima vám rozhodně nebude.
Nealko svařák
Pro řidiče nebo děti si připravte voňavou zimní specialitu bez alkoholu. Základem je 1 l brusinkového džusu, 2 celé skořice, 5 hřebíčků, 2 lžíce medu a hrst sušených brusinek.
Džus s kořením svařte. Potom doslaďte medem a servírujte do sklenic, na jejichž dně jsou sušené brusinky.