Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
V hlavní roli zelenina ze skleníku




Pěstujete si svou vlastní zeleninu ve skleníku? Pak vás určitě budou zajímat recepty na její využití. Dnes si připravíme několik pokrmů ze sezonní zeleniny. V hlavní roli budou kedlubny, bylinky a salát. Jdeme na to!
Kedlubnové zelí
Ingredience:
- 5 kedluben
- 1 cibule
- 2 lžíce špaldové mouky
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžička octa
- Sůl
- Pepř
- Kmín
Postup:
Kedlubny očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Cibuli nakrájejte na kostičky a osmažte na rozpáleném oleji. Nastrouhanou kedlubnu vložte do hrnce, přidejte osmaženou cibuli a zalijte vodou. Vařte do změknutí. Nakonec přidejte mouku, cukr, ocet a kmín a chvíli poduste. Dle chuti zelí osolte a opepřete. Podávejte všude tam, kde jste zvyklí na klasické zelí.
Bazalkové pesto
Ingredience:
- 60 g bazalky
- 5 lžic olivového oleje
- 1 lžíce piniových oříšků
- 1 stroužek česneku
- Sůl
Postup:
Listy bazalky umyjte a vložte do nádoby mixéru. přidejte olej, piniové oříšky a česnek. Rozmixujte na hladké pyré, které dle chuti osolte. Pesto skladujte v lednici. Pro obměnu chuti můžete do pesta přidat sušená rajčata nebo parmazán.
Polévka z hlávkového salátu
Ingredience:
- 1 hlávkový salát
- 1 litr zeleninového vývaru
- 2 dcl suchého bílého vína
- 2 cibule
- 2 lžíce rostlinného oleje
- Sůl
- Pepř
Postup:
Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Hlávkový salát umyjte a natrhejte. V hrnci rozpalte olej, na kterém osmažte cibuli. Přilijte vývar, bílé víno a přidejte hlávkový salát. Vařte 25 minut a poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Dle chuti osolte a opepřete. Podávejte s oříškem zakysané smetany.