<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Velikonoce 2024

Nadcházející Velikonoce jsou jedním z nejvýznamnějších a nejradostnějších svátků pro mnoho lidí po celém světě. Tento svátek slaví křesťané na počest zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale má také hluboké kořeny v tradičních jarních slavnostech. Velikonoce jsou spojeny s různými zvyky, tradicemi a symboly, které přinášejí radostné a pestré oslavy.

Najběžnější symbol Velikonoc – vejce

Jedním z nejběžnějších symbolů Velikonoc jsou vejce. Vajíčko představuje nový život. Lidé po celém světě zdobí vejce různými barvami a vzory jako součást svých velikonočních tradic. Existuje mnoho různých technik zdobení vajec, včetně barvení, kraslicování, vyřezávání a lepení různých ozdob. Vejce se také používají jako součást her a soutěží během velikonočních oslav.

Zajíc a beránek

Jiným významným symbolem Velikonoc je zajíc, který je symbolem plodnosti a nového života. Lidé často spojují zajíce s Velikonocemi kvůli jeho schopnosti rozmnožovat se a způsobu, jakým zajíc přináší vejce. Velikonoční zajíc je často spojován s dětmi a přináší jim košík plný barevných vajec a sladkostí. U nás zase zdobí slavnostně prostřené velikonoční stoly beránek z piškotového těsta. 

 

Velikonoční týden

Letos vycházejí velikonoční oslavy na konec března. Samotné datum Velikonoc není pevně 

Květná neděle – 24. 3. 2024

Květná neděle přichází týden před Velikonoční nedělí a představuje příchod Ježíše Krista do Jeruzeléma.

Zelený čtvrtek – 28. 3. 2024

V tento den se podle tradice měla jíst zejména zelená výživa, aby byli lidé po celý rok zdraví. Název tohoto dne je pravděpodobně odvozen od zeleného mešního roucha.

Velký pátek – 29. 3. 2024

S Velkým pátkem se pojí ukřižování Ježíše Krista. V tento den se nesmí konzumovat maso a někteří lidé dokonce v průběhu tohoto dne nejedí nic.

Bílá sobota – 30. 3. 2024

Bílá sobota byla vždy posledním postním dnem. V tento den bylo tělo Ježíše Krista sejmuto z kříže a uloženo do hrobu.

Boží hod velikonoční – 31. 3. 2024

Neboli Velikonoční neděle, je den, kdy se oslavuje vzkříšení Ježíše Krista. V tento den se konzumuje beránek a křesťané se radují a pořádají oslavy.

Velikonoční pondělí – 1. 4. 2024

O Velikonočním pondělí se již nekonaly žádné liturgické úkony, ale chodilo se na pomlázku. Muži pletli pomlázky, kterými mrskali ženy. Pomlázkou muži vyháněli zlé nemoci, za což od žen dostali zdobená vajíčka. Tato tradice se dochovala dodnes, i když se stala především zábavou pro děti a mládež.

 

Velikonoční zvyky a tradice

V mnoha rodinách se dodržují staré zvyky a tradice, jako je například pečení beránka, zdobení vajíček, koledování, pletení pomlázky, polévání vodou a podobně.

Symboly Velikonoc

  • Beránek – symbol Ježíše Krista
  • Kříž – ukřižování Ježíše Krista
  • Zdobení vajíček – symbol nového života
  • Zajíček – symbolizuje přicházející jaro
  • Mazanec – symbolizuje slunce

 
Nejpozdější Velikonoce byly stanoveny v roce 1943, kdy připadly na 25. dubna. Naopak nejčasnější Velikonoce byly 22. března v roce 1818.