Velikonoční recepty

Velikonoční recepty

Nechte se inspirovat osvědčenými velikonočními recepty ve zdravější formě. Potěšíte s nimi nejen sebe, ale také své nejbližší přátele a příbuzné. Špaldový beránek, velikonoční nádivka a další zdravé dobroty na vás čekají v následujících řádcích.

Špaldový beránek

Ingredience:

  • 300 g špaldové mouky
  • Olivový olej
  • 80 ml datového sirupu
  • 2 vejce
  • 200 g cukety
  • Mleté ořechy
  • Sušené ovoce dle chuti
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 kelímek bílého jogurtu

Postup:

Cuketu umyjte a nastrouhejte najemno. Cuketu osolte špetkou soli, aby pustila vodu, kterou z ní průběžně odstraňujte. Do větší mísy vložte mouku, kypřící prášek, vejce, ořechy, datlový sirup sušené ovoce a bílý jogurt. Všechny ingredience důkladně promíchejte. Nakonec přidejte cuketu a opět důkladně promíchejte. Formu na beránka vymažte olivovým olejem a nalijte do ní těsto. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 40 až 45 minut. Hotového beránka můžete polít rozpuštěnou hořkou čokoládou s obsahem kakaa minimálně 80 %.

Velikonoční nádivka

Ingredience:

  • 500 g vařeného kuřecího masa
  • 150 ml vývaru z kuřecího masa
  • 200 g uzeného masa
  • 8 vajíček
  • 50 g másla
  • 8 celozrnných rohlíků
  • Hrst nasekaných listů kopřivy
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvé bylinky dle chuti

Postup:

Rohlíky nakrájejte na malé kostičky, které namočte do vývaru z kuřecího masa. Oddělte si žloutky od bílků. Žloutky smíchejte se změklým máslem a solí. Přidejte na kostičky nakrájené kuřecí a uzené maso. Dále přidejte změklé rohlíky, kopřivy a další bylinky dle chuti. Vše důkladně promíchejte. Z bílků ušlehejte sníh, který jemně vmíchejte do připravené směsi. Vše důkladně osolte a opepřete. Směs přendejte do vymazané zapékací mísy. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 30 až 35 minut.

Velikonoční tvarohový mazanec

Ingredience:

  • 250 g odtučněného tvarohu
  • 100 g másla
  • 200 g třtinového cukru
  • 3 vejce
  • 500 g špaldové mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 50 g sekaných mandlí
  • 50 g rozinek

Postup:

Do mísy vložte špaldovou mouku, přidejte tvaroh, změklé máslo, cukr, kypřící prášek, 2 vejce, nasekané mandle a rozinky. Vše důkladně promíchejte. Vypracujte tuhé těsto, ze kterého tvarujte malé bochánky. Předehřejte si troubu na 180 °C. Bochánky pomažte rozšlehaným vajíčkem a pečte přibližně 15 až 20 minut. Hotové mazance můžete posypat zbytkem sekaných mandlí.

Velikonoční polévka

Ingredience:

  • 1 litr vývaru z uzených kostí
  • 200 g uzeného masa
  • 50 ml smetany ke šlehání 33 %
  • 2 lžíce špaldové mouky
  • 3 vejce
  • 2 cm kořene křenu
  • Čerstvé bylinky
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Do hrnce nalijte vývar a přidejte na malé kostičky nakrájené uzené maso. Přidejte nastrouhaný křen, osolte a opepřete dle chuti. V hrnečku si smíchejte smetanu s moukou a nalijte ji do polévky. Důkladně míchejte a vařte přibližně 15 minut. Mezitím si uvařte vajíčka, oloupejte a nakrájejte na měsíčky. Připravte si talíře, do kterých naskládejte vařená vejce, která zalijte polévkou. Nakonec polévku posypejte čerstvými bylinkami. Dle chuti můžete přidat nakrájenou klobásu nebo sýr. 

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také