Velikonoční sekaná 3 x jinak

Velikonoční sekaná 3 x jinak

Velikonoce se pomalu blíží a vy začínáte přemýšlet, čím pohostíte svou rodinu a přátele? Vsaďte na klasiku a upečte jim velikonoční sekanou. Vybrali jsme pro vás 3 recepty, se kterými ostudu rozhodně neuděláte.

Sekaná našich babiček

Ingredience:

  • 1 kg mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 1 velká cibule
  • 3 vejce
  • 2 cm plátek anglické slaniny
  • 4 stroužky česneku
  • 2 rohlíky
  • 2 dcl mléka
  • Sušená majoránka
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Do misky nalijte mléko a přidejte na malé kostičky nakrájené rohlíky, které nechejte nasáknout. Mezitím do mísy vložte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, vejce, prolisovaný česnek a majoránku. Dle chuti osolte a opepřete a důkladně prohněťte rukama. Nakonec přidejte namočené rohlíky a znovu promíchejte. Z masové směsi vytvarujte šišku, kterou dejte na plech. Sekanou podlijte vodou, přiklopte víkem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 až 50 minut.

Sekaná s kopřivami

Ingredience:

  • 1 kg mletého masa (mix hovězího a vepřového)
  • 2 hrnky čerstvých kopřiv
  • 2 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2 rohlíky
  • 2 dcl mléka
  • Sušená majoránka
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Do misky nalijte mléko a přidejte na malé kostičky nakrájené rohlíky, které nechejte nasáknout. Mezitím do mísy vložte mleté maso, nadrobno nakrájenou cibuli, nasekané kopřivy, prolisovaný česnek a majoránku. Dle chuti osolte a opepřete a důkladně prohněťte rukama. Nakonec přidejte namočené rohlíky a znovu promíchejte. Z masové směsi vytvarujte šišku, kterou dejte na plech. Sekanou podlijte vodou, přiklopte víkem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 45 až 50 minut.

Vegetariánská sekaná

Ingredience:

  • 2 balíčky sójového granulátu
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 polévková lžíce lahůdkového sušeného droždí
  • 2 polévkové lžíce strouhanky
  • 1 vejce
  • Sušená majoránka
  • Sůl
  • Pepř

Postup:

Do hrnce nalijte vodu a přiveďte k varu. Přidejte sójový granulát, osolte a vařte přibližně 15 minut. Granulát vložte do mísy, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sušené droždí, strouhanku, vejce a majoránku. Důkladně prohněťte rukama a dle chuti osolte a opepřete. Ze směsi vytvarujte šišku, kterou vložte na plech, podlijte vodou a přiklopte víkem. Sekanou pečte v předehřáté troubě na 180 °C přibližně 35 až 40 minut.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také