Vybíráme nádobí - jak vybrat správné kuchyňské nože

Vybíráme nádobí - jak vybrat správné kuchyňské nože

První kuchyňský nůž většina z nás dostane. Druhý a další už si ale raději vyberte sami, poradíme vám, nač se při výběru skutečně dobrých kuchyňských nožů zaměřit.

Materiál nožů

Prvotřídní ocel je podmínkou. Správně tvrdá, odolná, ale zároveň jemně pružná. Zdravotně nezávadná a samozřejmě nerezivějící. Výborná hodnocení mají nože z kvalitní oceli  5CR15, která se dokonce používá i k výrobě nožů loveckých.

Rukojeť je také důležitá

Nůž se vám musí především dobře držet, dobře sedět v ruce a nesmí se nijak kývat nebo viklat. Vynikajícím a osvědčeným materiálem je proto Pakka wood, při jehož výrobě je dýha z tvrdého dřeva napuštěna teplem tvrzenou pryskyřicí. Materiál se postupně nanáší a obaluje příslušnou část oceli tak, že k ní těsně přilne a vytvoří dokonale jednotný celek. Vnějším broušením rukojeti navíc vznikne krásná a efektní kresba. Výsledkem jsou pevné a designově krásné rukojeti, které nepodléhají zkáze času.

Nože vybírám podle toho, jak jsou pevné, ale zároveň musí ocel i trochu pružit. Asi nejlepší jsou nože z vrstvené oceli, damaškové nože. Důležitá je také hmotnost nože. Správně vyrobený nůž nejenže usnadní krájení a řezání, ale taky musí být vyvážený a dobře sedět v ruce. Musí to být zkrátka láska. (Michal Krulich, Kuchařské kurzy.cz)

Damaškové nože

Profesionální kuchaři skutečně nedají na damaškové nože dopustit. Vrstvením oceli vzniká dokonalá střenka s výjimečnými vlastnosti. Velmi dlouho vydrží bez ostření, poradí si i s nejnáročnějšími surovinami a při správné péči vám bude výborně sloužit řadu let.

67vrstvá japonská damašková ocel VG-10 je velice odolná, má vysokou stabilitu a neuvěřitelně dlouhou životnost ostří. Vrstvená damascénská ocel se používala i k výrobě zbraní nebo mečů pro svou vysokou tvrdost a stálost. Damašková ocel je složena ze dvou či více různých ocelí, které jsou spojeny v jeden celek. Výsledkem je materiál odolný proti opotřebení a zároveň proti přelomení.

Jak o nože správně pečovat?

S láskou. Každý odborník vám rozmluví mytí nožů v myčce, ani my je nedoporučujeme. Nůž po použití otřete vlhkou houbou, opláchněte a důkladně osušte. Tak zachováte kvalitu materiálu a ostrost.

Důležité je také správné ukládání kuchyňských nožů. Nedávejte je do zásuvek kuchyňské linky. Jednak je to nebezpečné s ohledem na malé děti, třením o další věci také dochází k tupení nožů. Hrozí i nebezpečí úrazu, kdy se při vytahování nože ze zásuvky můžete škrábnout nebo pořezat.

Vyberte si nože se stojánkem, který umístíte bezpečně mimo dosah dětí a z něhož se vám zároveň budou nože dobře vytahovat. Stabilní stojan v pěkném provedení je výborným, praktickým i estetickým doplňkem každé kuchyně.


Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
61%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také