Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Zapečený květák se sýrovou peřinkou

24.5.2022



Máte rádi květák? Ne? Zkuste dnešní recept a věřte, že si jej zamilujete!
Nedávno jsme vás zásobovali recepty s cuketou, dnes přicházíme s další zeleninou, květákem. Určitě nějaký najdete na své zahrádce, a pokud ne, utíkejte do obchodu. Dnešní recept si jednoduše nesmíte nechat uniknout! A že je horko a nemáte chuť na teplé jídlo? Nevadí, i studený chutná skvěle!
Recept
Ingredience:
- květák
- 2 vejce
- 12% smetana
- 100 g šunky s vysokým podílem masa
- 100 g sýra dle chuti (Niva, Gouda, Ementál a podobně)
- čerstvé bylinky
- sůl, pepř
Postup:
Květák pečlivě umyjte a oddělte jednotlivé růžičky, které dále nakrájejte na malé kousky. Květák nechejte vařit do změknutí. Uvařený květák vložte do misky a přidejte vejce, smetanu, nakrájenou šunku a bylinky. Pečlivě promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Směsí plňte malé zapékací formičky. Nakonec směs posypte vrstvou strouhaného sýru. Dejte péct do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte přibližně 20 – 25 minut.
Náš tip: Budete-li květákové košíčky podávat vychlazené, nezapomeňte na jogurtový dip, který se k nim skvěle hodí. Ten připravíte z bílého jogurtu, pažitky, česneku a soli.
Tabulka výživových hodnot
Energetická hodnota v kJ / kcal |
3418 kJ / 799 kcal |
Bílkoviny |
65 g |
Sacharidy |
16 g |
Z toho cukry |
6 g |
Tuky |
51 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny |
28 g |
Vláknina |
5 g |