<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Zdravé alternativy klasických pokrmů

Klasická česká kuchyně je obzvlášť v zimě plná těžkých jídel, která nás sice zahřejí, ale hůř je trávíme a jsou kaloricky náročné. Jak si užít tradiční chutě zimních jídel ve zdravější podobě?

1. Zdravější varianta knedlíků

  • Celozrnné knedlíky – nahraďte klasickou bílou mouku celozrnnou nebo špaldovou, která obsahuje více vlákniny a živin.
  • Bramborové knedlíky z batátů – batáty dodají přirozenou sladkost a více vitamínů.
  • Květákové nebo cuketové knedlíky – nízkosacharidová alternativa s lehčí konzistencí.

2. Lehčí omáčky bez mouky a smetany

  • Zahušťování zeleninou – místo jíšky použijte rozmixovanou zeleninu, například dýni nebo mrkev.
  • Jogurt místo smetany – bílý jogurt nebo zakysaná smetana snižují kalorickou hodnotu.
  • Bylinky a koření – zvýrazněte chuť čerstvými bylinkami místo soli, vyhýbejte se celkově kupovaným kořenicím směsím.

3. Výživné polévky

  • Dýňová polévka s kokosovým mlékem – krémová, bez mléčných produktů, plná vitamínů.
  • Čočková polévka se zeleninou – skvělý zdroj bílkovin a vlákniny.
  • Vývar s kousky zeleniny – klasika, která zahřeje a posilní imunitu.

Díky těmto jednoduchým úpravám si můžete pochutnat na svých oblíbených jídlech bez zbytečné zátěže pro tělo. Stačí jen pár změn a jídlo bude lehčí, zdravější a stále chutné!