Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Zdravé mlsání nejen pro děti aneb ovocné proužky ze sušičky potravin

Chcete do svého jídelníčku zařadit více ovoce? Nebo připravit pro děti zdravou pochoutku? Máme pro vás tip na tuto ovocnou svačinku. Ideální i na výlety – zabere minimum místa a neváží téměř nic.
Příprava ovocných „kůží“ je opravdu snadná. A pokud jsou součástí vaší kuchyně pomocníci – výkonný mixér a sušička potravin, bude i rychlá. Můžete použít čerstvé či mražené ovoce a připravit vysokoenergetické občerstvení bez přidaného cukru.
Jednoduše si vyberete ovoce kterého máte přebytek, nebo na které máte chuť a můžete začít.
Jahodovo-rybízové proužky
-
2 šálky rybízu
-
3 šálky jahod
-
1/4 šálku medu

Borůvkovo-banánový mls s chia semínky
-
2 šálky borůvek
-
2 malé zralé banány, oloupané
-
1/4 šálku chia semínek
-
5 - 10 datlí
Malinové plátky
-
2 šálky malin
-
3 broskve
-
1/4 šálku medu
Postup je u všech variant stejný
V případě potřeby ovoce umyjte, oloupejte a odstraňte všechny stonky nebo jádra. Kůže ovoce je vysoce výživná, proto použijte také slupku (výjimka: banány, ananas, pomeranče atd.).
Vložte všechny suroviny do mixéru nebo kuchyňského robotu a mixujte do hladka. Pokud použije kyselejší typ ovoce, oslaďte je podle chuti přidáním datlí, medu, stévie nebo jiného oblíbeného sladidla. Kyselost naopak dodá šťáva z citronu.
Tip: Pokud rozmixovanou směs ovoce před vložením do sušičky předehřejete, zkrátí se tím doba sušení. Smíchanou směs jednoduše vylijte do hrnce a za občasného míchání zahřejte na mírném ohni. |
Sušící pláty vyložte pečícím papírem a v tenké vrstvě 3 - 4 mm rovnoměrně rozetřete pyré. Kolem okraju pláty schnou rychleji, proto je můžete udělat silnější než uprostřed.
Sušte při teplotě 40 - 45 °C po dobu 8 - 10 hodin. Při nižší teplotě si ovoce ponechá nejvíc vitamínyů. Po několika hodinách můžete papír odstranit, pokud už jde lehce sundat a dosušit. Po usušení nechte pláty vychladnout a poté srolujte a nakrájejte dle libosti. Můžete z nich vykrajovat i různé tvary.
Kousky zabalte do fólie nebo vložte do vzduchotěsných obalů.Můžete je i zavakuovat. Skladujte na chladném, tmavém a suchém místě.