Zdravé slavnostní menu - pohostěte přátele lehkým obědem

Zdravé slavnostní menu - pohostěte přátele lehkým obědem

Čekáte návštěvu, ale nechcete vypadnout ze zdravého jídelníčku tím, že byste pekli husu, nebo dělali vepřo-knedlo-zelo? Máme tip, jak uctít návštěvu a přesto jíst zdravě.

Lehké, zdravé slavnostní menu

Chystáte se připravit slavnostní obědové menu? Zkuste s námi vyzkoušet lehké a velmi zdravé pokrmy, které oceníte vy i vaši známí. 

Menu se skládá ze tří částí:

  1. Cuketová polévka se zázvorem
  2. Losos se zapečenou zeleninou
  3. Dietní čokoládový chlebíček

 

V žádném menu nesmí chybět polévka. V našem případě si připravíme cuketovou polévku se zázvorem.

Zázvor dodá vašemu tělu dostatek síly v boji proti bacilům a zahřeje vás. Podporuje trávení, snižuje hladinu cholesterolu, tlumí bolest. Působí také jako antiseptikum a antivirotikum.

 

1.Cuketová polévka se zázvorem

Ingredience:

 

30 g čerstvého zázvoru

1 dcl suchého bílého vína

 

1 PL olivového oleje

 

1 PL škrobu (šťávy) z čerstvého bramboru

 

1 menší cibule

 

1 l zeleninového vývaru

 

200 kuřecích prsou (nakrájených na malé kostičky)

 

2 hrsti pohankových vloček (příp.  nudlí)

 

Hrst sušených hub

 

PL šťávy z citronu

 

1 lžíce sójové omáčky

1 větší cuketa (příp. 2 malé cukety)

 

 

Postup není složitý. Sušené houby namočíme na cca 10 minut do vody, aby nás změkly. Zázvor nakrájený na kostičky zpěníme na oleji, přidáme nakrájenou cibuli a vše opečeme do zlatova. Poté přidáme nakrájené kuřecí prsa a restujeme 5 minut. Vše důkladně zamícháme a dochutíme solí, vínem a sójovou omáčkou. Po cca 10 minutách dušení, přidáme nakrájenou cuketu a zahustíme dle potřeby šťávou z brambor. Takto připravenou směs zalijeme zeleninovým vývarem a vaříme dalších 10 minut. Úplně nakonec přidáme do polévky nudle a vaříme cca 3 minuty.  Takto hotovou polévku můžeme ještě dochutit šťávou s citronu.

Chcete-li dosáhnout krémové konzistence, před přidáním nudlí, polévku rozmixujte ve výkonném mixéru

Cuketová polévka se může podávat s najemno nakrájenou zelenou cibulkou.

 

Zde jsme pro vás připravili tabulku výživových hodnot:

       

Energetická hodnota v KJ/kcal

3685,75 KJ/728,86kcal

Bílkoviny g

60,112

Sacharidy g

60,83

Z toho cukry g

20,06

Tuky g

11,8

Z toho nenasycené mastné kyseliny g

2,25

Vláknina g

14,3

Sůl g

1,04

Cholesterol mg

116

 

2. Losos se zapečenou zeleninovou oblohou 

Pro přípravu hlavního chodu jsme pro vás připravili Lososa se zapečenou zeleninovou oblohou. Losos je velmi hodnotný na Omega 3 mastné kyseliny a zelenina vám dodá tolik potřebné vitamíny.

 

 

Ingredience pro 4 osoby

 

Losos 400g

Cibule 2 ks

Mrkev 5 ks

Česnek ½ paličky

Petržel 5 ks

Olivový olej 2 lžíce

Celer 1 ks

Špetka soli

 

Snadná a rychlá příprava:

Nejprve začneme s oblohou. Připravíme si hluboký pekáč, který vymažeme olivovým olejem a zapneme troubu na 200 stupňů Celsia. Veškerou zeleninu nakrájíme na kolečka, proužky nebo kostičky, mírně osolíme a vše důkladně promícháme v míse.  Poté směs jenom vložíme do pekáče a pečeme cca 30 minut v předem vyhřáté troubě.

 

Příprava Lososa

Přichystat lososa vás zabere pouhých pár minut, takže s ním začněte až po upečení zeleninové oblohy. Do nepřilnavé pánve dáme rozpálit jednu lžíci olivového oleje a mírně osolenou rybičku opečeme prudce po obou stranách (cca 1 minut po jedné straně).

 

Zde jsme pro vás připravili tabulku výživových hodnot:

       

Energetická hodnota v KJ/kcal

6733KJ/1605kcal

Bílkoviny g

106,31

Sacharidy g

133,1

Z toho cukry g

72,58

Tuky g

70,96

Z toho nenasycené mastné kyseliny g

14,92

Vláknina g

56,09

Sůl g

593,8

Cholesterol mg

220

 

3. Bezlepkový čokoládový chlebíček

Poslední částí našeho menu jednoduché sladké pokušení zvané Bezlepkový čokoládový chlebíček

 

Ingredience:

 

korpus

obloha

450g suché bezlepkové směsi na přípravu moučníků

Smetana na šlehání

200g bezlepkového másla

Čerstvé ovoce

4 vejce

1 bezlepková čokoláda

90ml bezlepkového mléka

 


Příprava není složitá. Nejprve vyšleháme bílky do tuhé konzistence, máslo utřeme a zašleháme do něj žloutky. Do vzniklého těsta přisypáváme bezlepkovou směs, máslo a nakonec ušlehané bílky. Těsto vložíme do vysypané formy a pečeme na 160 °C asi 60 minut.

Upečený koláč necháme vychladnout a může jej podávat s čerstvým ovocem, šlehačkou a hlavně nastrouhanou bezlepkovou čokoládou.

 

Po tomto menu se jistě nebude cítit unavený a být připravený pouze na gauč, ale můžete se pustit plný sil do jakékoli činnosti.

 

Zde jsme pro vás připravili tabulku výživových hodnot:

       

Energetická hodnota v KJ/kcal

16378KJ/3911,5kcal

Bílkoviny g

53,71

Sacharidy g

383,59

Z toho cukry g

10,93

Tuky g

228,04

Z toho nenasycené mastné kyseliny g

24,51

Vláknina g

1,3

Sůl g

0

Cholesterol mg

862

  

Tabulka výživových hodnot celého menu

        

Energetická hodnota v KJ/kcal

26796KJ/6245,36kcal

Bílkoviny g

220,13

Sacharidy g

577,52

Z toho cukry g

103,57

Tuky g

310,8

Z toho nenasycené mastné kyseliny g

41,68

Vláknina g

71,69

Sůl g

594,84

Cholesterol mg

1198

 

Dejte tip přátelům

Suroviny

cibule 3 ks
sůl
Cuketa 1 větší
Česnek 1/2 paličky
Mrkev 5 ks
Olivový olej 3 lžíce
Šťáva z citronů 1 lžíce
Zeleninový vývar 1 l
Petržel 5 ks
Kuřecí prsa 200 g
Losos 400 g
Celer 1 ks
Čerstvý zázvor 30 g
Sójová omáčka 1 lžíce
Suché bílé víno 1 dcl
Šťáva z brambor 1 lžíce
Pohankové vločky 2 hrsti
Sušené houby 1 hrst
Bezlepková mouka 450 g
Bezlepková čokoláda 1 ks
Bezlepkové máslo 200 g
Bezlepkové mléko 90 ml
Vejce 4 ks
Smetana ke šlehání 1 kelímek
Čerstvé ovoce na ozdobu
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také