Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Zdravé vs. nezdravé tuky a jejich účinky na zdraví

30.5.2022
Tuk naše tělo potřebuje, ale musíme si uvědomit, jaký tuk našemu tělu prospívá. Přečtěte si jakou mají tuky úlohu v našem organismu a kolik a jakého tuku bychom měli jíst.
Zdravé vs. nezdravé tuky
Když řekneme slovo tuk, vybaví se nám sádlo, přepálený olej ve friťáku nebo slanina, kterou máme všichni tak rádi. Každý máme v hlavě myšlenku, co nejvíce se vyhnout konzumaci jídel, které obsahují tuk. Není to, ale pravda. Tuk naše tělo potřebuje, ale musíme si uvědomit, jaký tuk našemu tělu prospívá a jaký naopak našemu tělu škodí. V tomto článku si charakterizujeme jednotlivé tuky a vyjmenujeme si zdravé tuky, které je potřeba konzumovat, abychom byli zdraví a vyhnuli se srdečním a cévním chorobám, které jsou spojeny s konzumací nezdravých tuků.
Jakou mají úlohu tuky v našem těle?
Ačkoliv se to nezdá i tuk má v našem těle důležitou roli:
- Zajišťuje tepelnou ochranu organismu.
- Zásobuje tělo některými důležitými látkami (např. rybí tuk – omega – 3 polonasycené mastné kyseliny).
- Chrání naše orgány.
- Umožňuje vstřebávání některých vitamínyů.
- Důležitý zdroj energie (obsahuje 2x více energie než bílkoviny nebo sacharidy)
Jaké mají tuky nežádoucí účinky?
Když nebudeme brát v úvahu, že nadměrná konzumace tuků vede k obezitě, která má za následek menší sebevědomí, je to hlavně:
- pohybové omezení
- vysoký krevní tlak
- ztráta energie
- vysoký cholesterol
- větší pravděpodobnost výskytu dalších chorob (cukrovka, rakovina).
Jaký by měl být podíl tuků v našem těle?
Ideální podíl tuku v našem těle závisí na věku a pohlaví. Jak jste si mohli všimnout v tabulce, tak ženy mají větší obsah tuku než muži a s přibývajícím věkem se podíl tuku v naše těle zvyšuje.
|
do 30 let |
31 - 50 let |
Nad 50 let |
Ženy |
14 - 21 % |
15 - 23 % |
16 - 25 % |
Muži |
9 - 15 % |
11 - 17 % |
12 - 19 % |
Nezdravé živočišné a rostlinné tuky
Tyto tuky obsahují nasycené mastné kyseliny a trans-nenasycené mastné kyseliny. Měly by tvořit 30% z příjmu tuků a 10% z celkového energetického příjmu. Jsou vhodnější ke smažení a fritování. Zvýšený příjem nasycených mastných kyselin má za následek zvýšenou hladinu cholesterolu, která vede ke kardio vaskulárním onemocněním. Nasycené mastné kyseliny jsou obsaženy:
- v másle
- v sádle
- v mléčných výrobcích
- v uzeninách
- v kokosovém oleji
- v palmovém a palmojádrovém oleji
Trans-nenasycené mastné kyseliny jsou obsaženy:
- v másle
- ztužený rostlinný tuk, který najdeme v pečivu, v sušenkách, polevách atd.
- Potraviny z Fastfoodu
- Balené potraviny
Zdravé živočišné a rostlinné tuky
Na rozdíl od nezdravých tuků obsahují nenasycené mastné kyseliny ,které jsou dobré pro náš organismus. Snižují a udržují cholesterol. Zpomalují růst nádorových buněk, kvasinek a dalších anaerobních organismů. zlepšují přenos kyslíku. Dělíme je na:
- Mononenasycené (MUFA – s jednou dlouhou vazbou) najdeme nejčastěji v olivovém oleji a avokádu.
- Polynenasycené (PUFA), ty najdeme ve slunečnicovém, lněném a kukuřičném oleji, tučných rybách (losos) a nebo ve vlašských ořeších.
Kolik tuků jíst?
Odborníci uvádí, že správný příjem tuků v naší stravě by se měl pohybovat kolem 20-35% z celkového kalorického příjmu (tj. zhruba 60-90 gramů denně). Důležité je si hlídat celkový kalorický příjem a jaké tuky konzumujeme. Doporučujeme konzumovat 10% nasycených tuků z celkového kalorického příjmu a 20% by mělo připadat na mononenasycené a polynenasycené tuky z celkového kalorického příjmu.
Tuky a dieta patří k sobě!
Důležité je si uvědomit, že držet dietu, neznamená odstranit z jídelníčku konzumaci tuků. V zásadě musíte opět rozlišovat nasycený a nenasycený tuk. Když snižujeme váhu měli bychom omezit konzumaci nasycených tuků a dodat našemu tělu dostatečné množství kvalitních nenasycených tuků, jako je avokádo, mořské ryby nebo olivový olej. Je dobré opět dodržet denní příjem tuků (hlavně nenasycených mastných kyselin) 15 až 30% z celkové energie. Bezpodmínečně musíte odstranit z jídelníčku jídla, jako jsou smažené hranolky s majonézou a nahradit je za zeleninový salát pokapaný panenským olivovým olejem