Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Zdravý hamburger s domácími celozrnnými bulkami

30.8.2021



Také jste přesvědčeni, že hamburger = kalorická bomba? Nemusí to tak být! Chcete-li jej zařadit do svého zdravého jídelníčku, poradíme vám, jak na to.
Recept
Na hamburger budete potřebovat:
- 2 ks celozrnných bulek
- 2 ks burgerů
- 2 plátky rajčete
- 4 plátky okurky
- 2 listy ledového salátu
- Bílý jogurt nebo majonézu dle chuti
- 2 plátky cheddaru
- 2 plátky šunky s obsahem masa minimálně 90 %
Na celozrnné bulky budete potřebovat:
- 200 g hladké celozrnné mouky
- 100 ml vlažného polotučného mléka
- 1 vejce
- ½ kostky droždí
- Himalájskou sůl
Postup výroby bulek:
Mouku přesypte do mísy a udělejte v ní důlek. Do důlku nalijte vlažné mléko a přidejte droždí. Ingredience smíchejte a vytvořte hladké těsto, které dle chuti osolte a nechejte chvilku stát. Poté přidejte vejce, zamíchejte a nechejte na teplém místě kynout alespoň 1 hodinu. Po uplynutí této doby z nakynutého těsta vytvořte malé bulky a vložte do předehřáté trouby na 180 °C. Nechejte péct přibližně 20 až 25 minut. Dle chuti do těsta můžete přidat drcený kmín, slunečnicová semínka nebo piniové oříšky.
Na hovězí burgery budete potřebovat:
- 250 g kvalitního mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 2 stroužky česneku
- Čerstvou nebo sušenou pažitku
- Himalájskou sůl
- Pepř
Postup výroby burgerů:
Do mísy vložte mleté maso, přidejte vejce, prolisovaný česnek, nasekanou pažitku a dle chuti osolte a opepřete. Předehřejte si troubu na 180 °C a pečte přibližně 35 až 40 minut.
Jak na dokonalý hamburger?
Bulky rozkrojte na půl a každou půlku lehce potřete majonézou nebo bílým jogurtem. Přidejte listy ledového salátu, plátky okurek, rajčátek, šunky a cheddaru. Nakonec přidejte hovězí burger. Přidat můžete také osmaženou cibulku nebo šalotku, která hamburgeru dodá lehce nasládlou chuť.
Tabulka výživových hodnot pro 1 porci
Energetická hodnota v kJ / kcal |
1585 kJ / 382 kcal |
Bílkoviny |
30 g |
Sacharidy |
10 g |
Z toho cukry |
3 g |
Tuky |
23 g |
Z toho nasycené mastné kyseliny |
14 g |
Vláknina |
2 g |