Živá strava pro těhotné a kojící maminky
Během těhotenství a v období kojení je důležité tělu dodávat maximální množství vitamínů a minerálních látek. Poradíme vám, jak na to.

Živá strava pro těhotné a kojící maminky

Živá strava se mezi lidmi stává stále více populární. Velmi často o ní uvažují také rodiče s ohledem na své děti a také těhotné a kojící ženy. Je ale tato strava pro ně to pravé?

Je vhodné během těhotenství měnit svou stravu?

Každá těhotná žena zná pocity nevolnosti a těhotenské chutě. Když se nad tím zamyslíme, už toto je jakési volání po změně stravy, neboť tělo si samo řekne, co potřebuje. Během těhotenství by si každá žena měla umět vyložit své vlastní chutě – například, žádá-li její tělo sladké, pak se může jednat o touhu a potřebu navýšit příjem ovoce, které navíc blahodárně působí na správný vývoj mozku miminka. Má-li těhotná žena chuť na čokoládu, je velmi pravděpodobné, že má nedostatek hořčíku, který je v ní ve vysoké míře zastoupen. Proč ale konzumovat nezdravou čokoládu plnou cukrů, když ty samé látky a mnohé navíc obsahuje listová zelenina?

Jak ale tedy na změnu výživy během těhotenství?

Stejně jako u každého normálního člověka, i u těhotných žen platí jedno pravidlo, a to velmi pomalu. Čím dříve je změna provedena, tím lépe, neboť, jeli lidský organismus na něco navyklý, pak je pro něj problém určit, co ve skutečnosti potřebuje a co mu naopak škodí. Začněte jednoduše, a to zařazením syrové zeleniny ke každému jídlu a takto postupujte. Pokud jste večer zvyklé vychutnat si nějaký nezdravý nápoj nebo kávu, pak tento zlozvyk můžete nahradit například ovocným smoothie, šťávou nebo například nápojem ze zeleného ječmene. Takto můžete postupovat a postupně nahradit jednotlivá jídla zdravými živými chody a přestat zcela tepelně pokrmy upravovat.

Co jíst v období těhotenství a kojení?

Ovoce – vybírejte vždy čerstvé a zralé, pouze to obsahuje vysoký počet zdraví prospěšných látek a glukózy, která pozitivně ovlivňuje vývoj mozkové a nervové tkáně. Ovoce obsahuje vysoký poměr vitamínů a minerálů v ideálním poměru, například vitamín C – pokud tělo přijme vysoký podíl tohoto vitamínů, pak část, kterou nespotřebuje, dokáže bez problému vyloučit. Dále obsahuje vlákninu, která blahodárně působí na trávení a v neposlední řadě enzymy, které jsou důležité pro zdravý metabolismus.

Avokádo – avokádo je pro těhotné a kojící ženy velmi důležité, neboť obsahuje opravdu vysoké množství velmi důležitých látek, zejména pak draslík, hořčík, fosfor, vitamín C, E, K, B, kyselinu olejovou a linolovou a nesmíme také zapomenout na velmi důležité zdravé tuky a bílkoviny.

Zelenina – začněte zlehka jednodruhovou zeleninou. Pokud neradi konzumujete celé kusy zeleniny, pak jsou pro vás vhodné zeleninové šťávy, které pijte nejlépe na lačno. Zelenina obsahuje vysoké množství bílkovin, sacharidů, tuků a vlákniny.

Listová zelenina – listovou zeleninu můžete kombinovat dle libosti nejen s klasickou zeleninou, ale také s ovocem. Listová zelenina obsahuje vysoký poměr chlorofylu, který příznivě působí na krev a její tvorbu. Dále obsahuje hořčík a vápník, které jsou důležité pro správný vývoj kostí, tkání a buněk. Další velmi významnou látkou je kyselina listová, která je v těhotenství nesmírně důležitá pro správný vývoj plodu. U ženy a nejen u nich má blahodárný vliv na regeneraci a zpomaluje stárnutí.

Ořechy a semínka – obsahují velice kvalitní tuky potřebné pro zdravý vývoj mozku a nervové tkáně. Ořechy posilují imunitu, regulují srážlivost krve, regulují hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Ořechy a semínka konzumujte zejména upravené máčením nebo klíčením.

Oleje – velmi důležité zejména z hlediska vysokého obsahu zdraví prospěšných látek. Konzumovat je můžete nejen samostatně, ale vhodné jsou zejména se zeleninou obsahující vitamíny rozpustné v tucích.

Luštěniny – obsahují vysoké množství vitamínu C a B a jejich konzumace je vhodná zejména jsou-li naklíčené, neboť v této podobě vytvářejí chlorofyl, čímž se stávají důležité pro správnou krvetvorbu.

Zelené potraviny v těhotenství a v období kojení?

Jednou z velmi často kladených otázek je to, zda je během těhotenství vhodná konzumace zelených potraviny, a to zeleného ječmene, chlorelly a spirulliny. Pokud žena užívala zelené potraviny ještě před otěhotněním, pak je vhodné s užíváním pokračovat i po dobu celého těhotenství, neboť je její tělo již zvyklé a jistě došlo k vyplavení většiny škodlivin z těla. Zelené potraviny mají perfektní funkci nahrazování mnoha vitamínů a minerálních látek určených právě pro těhotné a kojící ženy. Zelený ječmen a chlorella dokonce harmonizují činnost orgánů, což je, především v období těhotenství, velmi důležité. Zelené potraviny jsou velmi důležité pro přípravu organismu na otěhotnění a dokonce pomáhají k rychlejší a příjemnější rekonvalescenci po samotném porodu. Během kojení pak dodají potřebné vitamíny nejen vám, ale také kojenému miminku. 

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také