<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Zpátky do minulosti aneb vánoční jídla a tradice našich předků

V dnešním článku se vrátíme o několik desítek let do minulosti a podíváme se na to, jak trávili Vánoce naši předci. Co se změnilo a co naopak přetrvalo? To se dozvíte v následujících řádcích.

Vánoce jsou všude, kam se podíváte. Obchody přímo překypují vánočními dárky a dekoracemi, z rádií hrají vánoční písně a naše domovy se začínají halit do vánočních světýlek a ozdob. Co by na to řekli naši předci? Jak moc se doba změnila?

Štědrovečerní večeře a pohoštění

Kapr a bramborový salát. To je to, co dělá 24. prosinec tím pravým Štědrým dnem. Ale bylo tomu tak pořád? Nebylo. Smažený kapr se k nám dostal až po druhé světové válce. Naši předci měli poměrně bohatší štědrovečerní večeři, která se skládala až ze sedmi chodů. To však záviselo na finančních možnostech jednotlivých rodin. Nikdo neznal smaženého kapra, zato se podával kapr na modro nebo kapr na černo. Kapr na modro se vařil s bílým vínem, kapr na černo s omáčkou ze sušených švestek. Takto připravený kapr se obvykle podával s pečivem, brambory nebo knedlíkem. Dalším oblíbeným pokrmem byli pečení šneci s bylinkovým máslem nebo solí. Tato tradice již zcela vymizela. Dodnes dochovaným pokrmem je tak zvaný krkonošský hubník. Ten se připravuje z rohlíků namočených do mléka, vajíček a sušených lesních hub. Na štědrovečerní tabuli obvykle nechybělo červené a bílé víno, pivo a čistá voda na spláchnutí.

Pokud je na vaší štědrovečerní tabuli kapr, schovejte si 3 šupinky, které noste neustále u sebe. Budou se vás, podle starých pověr, držet peníze.

Staré vánoční tradice a zvyky

Uvidím zlaté prasátko? Ano, pokud se postíš. Tuto tradici, mimochodem dochovanou dodnes, dodržovali téměř všichni. Kdoví, komu se tenkrát poštěstilo a spatřil zlaté prasátko. Půst byl obvykle ukončen s první hvězdou na noční obloze. Tento magický moment byl povelem pro usednutí k prostřenému stolu a zahájení hostiny. Od stolu se nikdy nesmělo odejít dříve, než všichni dojedli svou večeři. Po večeři se rodina zvedla a přesunula k ozdobenému stromku. Ten se v minulosti zdobil sušenými plátky jablíček, pomeranči, oříšky, slaměnými ozdobami, zkrátka vším, co poskytla příroda. Rodina si zazpívala koledy prohlédla položený betlém pod stromečkem.

Rozkrajování jablíček nebo lití olova

Většina z nás si vybaví hvězdičku v rozkrojeném jablíčku nebo kousek olova představující věštbu do budoucna. Oba tyto zvyky se tradovaly v téměř každé české rodině. I dnes patří tyto staré zvyky mezi oblíbené činnosti. Zkusíte to i vy? Pokud v jablíčku naleznete hvězdu, bude pro vás celý následující rok ve znamení štěstí. Pokud se však objeví křížek, nevěstí to nic dobrého. Pokud dáte raději přednost olovu, zajděte do rybářských potřeb. Není lehké jej sehnat, ale zde určitě uspějete.  

Pro zajímavost, na štědrovečerní stůl se dával o jeden talíř navíc. Ten byl určen pro náhodného tuláka, který by mohl jít kolem.