Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Bazalka – královna mezi bylinkami




Oblíbenou bylinku nejčastěji najdete v kombinaci s rajčetem či těstovinami. Víte, že báječně osvěží i v nápojei? Zkuste ji přimíchat v podobě sirupu do sektu či ledového čaje.
Ingredience:
-
1,5 l vody
-
500 g krystalového cukru
-
5 limetek
-
1 pomeranč
-
50 g bazalky
-
20 g máty
Postup:
Limetky a pomeranč dobře umyjte. Kůru nastrouhejte, plody odšťavte. Šťávu s kůrou smíchejte s cukrem a 1,5 litrem vody. Přiveďte k varu a vařte asi 10 minut. Bazalku a mátu opláchněte a vložte do horké (ne vařící!) vody. Nechte vychladnout a na noc odložte do chladu. Odleželou směs přeceďte přes sítko a skladujte v uzavřené láhvi na chladném místě. Takto sirup vydrží asi měsíc.
Známá kulinářská bylina, oblíbená v mnohých italských jídlech. Listy bazalky pravé jsou vhodné nejen jako dochucovadlo, ale jsou hotovým pokladem pro naše zdraví. Malé množství lístků bazalky můžete sklízet průběžně. Pro celkovou sklizeň je nejlepší období květenství, tedy červen.