Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
BBQ omáčka – perfektní doplněk ke grilování

5.10.2021



Ať už rádi grilujete špízy, křidýlka nebo steaky – s tou pravou BBQ omáčkou posunete svoje speciality na vyšší level. Pokud jste si ještě nepřipravili vlastní domácí marinádu, nevíte, o co přicházíte.
Vynikající marináda na maso, nebo jako hotová omáčka ke grilovaným specialitám. Nahraďte ní kečup v hamburgerech, či rajčatové sugo na pizzu. Zamilujete si ji!
Ingredience:
-
2 hrnky kečupu
-
1/2 hrnku jablečného octa
-
1/4 hrnku vody
-
3 lžíce medu
-
1 polévková lžíce hnědého cukru
-
1 polévková lžíce Worcestrové omáčky
-
2 stroužky česneku
-
1/2 cibule
-
1 lžička papriky
-
1 lžička čerstvé mletého černého pepře
-
1/2 lžičky chilli omáčky
Postup:
Varianta A
Jednoduše smíchejte všechny suroviny, přidejte nasekanou cibuli a prolisované stroužky česneku. Do takto připravené marinády naložte maso, nejlépe přes noc. Zbylou marinádu dejte do hrnce a přiveďte k varu, protože do ní pustilo šťávu syrové maso. Poté rozmixujte a podávejte ke grilovaným specialitám.
Varianta B
Opět všechny suroviny smíchejte a v kastrolu přiveďte k varu. Vařte za občasného míchání cca 15 minut, nebo do zhoustnutí. V hotové omáčce můžete taky maso marinovat, i podávat k hotovkám. Pro jemnější konzistenci omáčku rozmixujte dohladka. Po vychladnutí ji můžete skladovat v uzavřené sklenici v lednici.
Naše tipy: Na grilování se hodí téměř všechny druhy masa. Při výběru si nechte záležet na typu a zejména na kvalitě. Od toho se odvíjí i doba marinování. Nedávejte maso z lednice hned na gril. Studené maso na grilu ztuhne. I u marinády platí, že méně je někdy více a teda se solí to nepřehánějte a maso osolte až na závěr. Chuť zvýrazněte použitím bylinek.
Kuřecímu stačí i hodina a je připravené na gril. Vyplatí se koupit kuře v celku.
Drůbeží se vysušuje, proto je lepší grilovat jej s kůží. Nejčastěji se grilují kuřecí prsa, výborné jsou ale i stehna či křidélka.
Vepřové maso vyžaduje delší čas, ne však víc než 12 hodin, hovězí a telecí klidně naložte na 24 hodin a poté na grilu potírejte marinádou než se zatáhne.
Maso otáčejte kleštěmi, nikoliv vidličkou ať jej nepropíchnete a nepřijdete tak o drahocennou šťávu.