BBQ omáčka – perfektní doplněk ke grilování

BBQ omáčka – perfektní doplněk ke grilování

Ať už rádi grilujete špízy, křidýlka nebo steaky – s tou pravou BBQ omáčkou posunete svoje speciality na vyšší level. Pokud jste si ještě nepřipravili vlastní domácí marinádu, nevíte, o co přicházíte.

Vynikající marináda na maso, nebo jako hotová omáčka ke grilovaným specialitám. Nahraďte ní kečup v hamburgerech, či rajčatové sugo na pizzu. Zamilujete si ji!

Ingredience:

  • 2 hrnky kečupu

  • 1/2 hrnku jablečného octa

  • 1/4 hrnku vody

  • 3 lžíce medu

  • 1 polévková lžíce hnědého cukru

  • 1 polévková lžíce Worcestrové omáčky

  • 2 stroužky česneku

  • 1/2 cibule

  • 1 lžička papriky

  • 1 lžička čerstvé mletého černého pepře

  • 1/2 lžičky chilli omáčky 

Postup:

Varianta A

Jednoduše smíchejte všechny suroviny, přidejte nasekanou cibuli a prolisované stroužky česneku. Do takto připravené marinády naložte maso, nejlépe přes noc. Zbylou marinádu dejte do hrnce a přiveďte k varu, protože do ní pustilo šťávu syrové maso. Poté rozmixujte a podávejte ke grilovaným specialitám.

Varianta B

Opět všechny suroviny smíchejte a v kastrolu přiveďte k varu. Vařte za občasného míchání cca 15 minut, nebo do zhoustnutí. V hotové omáčce můžete taky maso marinovat, i podávat k hotovkám. Pro jemnější konzistenci omáčku rozmixujte dohladka. Po vychladnutí ji můžete skladovat v uzavřené sklenici v lednici. 

Naše tipy: Na grilování se hodí téměř všechny druhy masa. Při výběru si nechte záležet na typu a zejména na kvalitě. Od toho se odvíjí i doba marinování. Nedávejte maso z lednice hned na gril. Studené maso na grilu ztuhne. I u marinády platí, že méně je někdy více a teda se solí to nepřehánějte a maso osolte až na závěr. Chuť zvýrazněte použitím bylinek.

Kuřecímu stačí i hodina a je připravené na gril. Vyplatí se koupit kuře v celku. 

Grilované kuře na grilu Florida G21

Drůbeží se vysušuje, proto je lepší grilovat jej s kůží. Nejčastěji se grilují kuřecí prsa, výborné jsou ale i stehna či křidélka.

Kuřecí maso s BBQ omáčkou

Vepřové maso vyžaduje delší čas, ne však víc než 12 hodin, hovězí a telecí klidně naložte na 24 hodin a poté na grilu potírejte marinádou než se zatáhne. 

 BBQ marináda

Maso otáčejte kleštěmi, nikoliv vidličkou ať jej nepropíchnete a nepřijdete tak o drahocennou šťávu.

Grilovací nářadí G21

Další rady pro grilování si prečtěte v našem článku – Tipy pro perfektní grilování.
Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také