Co s přebytkem okurek? Vyzkoušejte studenou polévku nebo okurkové chipsy.

Co s přebytkem okurek? Vyzkoušejte studenou polévku nebo okurkové chipsy.

Okurková sezóna se pomalu, ale jistě, chýlí ke konci, a vy přemýšlíte, jak všechny zužitkovat? Při slově „salát“ vám vyskakují potničky a skleník se stává nenáviděným místem? Nezoufejte! Představíme vám pár receptů, díky kterým si okurky opět zamilujete.

Okurkové závitky

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • 1 pomazánkové máslo nebo Lučina
  • Čerstvý kopr
  • 5 sušených rajčat
  • Sůl
  • Pepř
  • Šťáva z ½ citronu

Postup:

Okurku důkladně umyjte a pomocí škrabky vytvořte několik dlouhých plátků. Pomazánkové máslo vložte do misky, přidejte nasekaný kopr, nadrobno nakrájená rajčata a citronovou šťávu. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Na každý plátek okurky dejte jednu vrchovatou lžičku náplně a zarolujte. Zafixujte párátkem a vložte do lednice vychladit.

Studená okurková polévka s ořechy

Ingredience:

  • 2 salátové okurky
  • 1 hrst vlašských ořechů
  • 250 ml podmáslí
  • 150 ml vody
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvé bylinky dle chuti

Postup:

Okurky důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky, které vložte do nádoby mixéru. Přidejte podmáslí a vodu, a rozmixujte do hladka. Dle chuti osolte a opepřete. Polévku vložte do lednice vychladit. Před podáváním ji posypejte nasekanými bylinkami a ořechy.

Okurková limonáda

Ingredience:

  • 2 salátové okurky
  • 3 citrony
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 l vody
  • Hrst čerstvé máty
  • Led

Postup:

Okurky umyjte a nakrájejte na menší kousky, které postupně vkládejte do odšťavňovače ke zpracování. Šťávu přelijte do vysoké nádoby, přidejte citronovou šťávu, třtinový cukr a vodu. Důkladně promíchejte a vložte do lednice vychladit. Před podáváním přidejte snítku čerstvé máty a pár kostek ledu.

Okurkové chipsy

Ingredience:

  • 1 salátová okurka
  • Sůl
  • Pepř
  • Koření dle chuti
  • 1 lžíce olivového oleje

Postup:

Okurku umyjte a nakrájejte na tenké plátky. Z olivového oleje, soli, pepře a koření vytvořte marinádu, kterou lehce potřete okurkové plátky. Plátky vyskládejte na sušící plata sušičky potravin a sušte při teplotě 42 °C přibližně 6 až 7 hodin. K okurkovým chipsům se skvěle hodí dip ze zakysané smetany, česneku a soli.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také