Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Co s přebytkem okurek? Vyzkoušejte studenou polévku nebo okurkové chipsy.




Okurková sezóna se pomalu, ale jistě, chýlí ke konci, a vy přemýšlíte, jak všechny zužitkovat? Při slově „salát“ vám vyskakují potničky a skleník se stává nenáviděným místem? Nezoufejte! Představíme vám pár receptů, díky kterým si okurky opět zamilujete.
Okurkové závitky
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- 1 pomazánkové máslo nebo Lučina
- Čerstvý kopr
- 5 sušených rajčat
- Sůl
- Pepř
- Šťáva z ½ citronu
Postup:
Okurku důkladně umyjte a pomocí škrabky vytvořte několik dlouhých plátků. Pomazánkové máslo vložte do misky, přidejte nasekaný kopr, nadrobno nakrájená rajčata a citronovou šťávu. Důkladně promíchejte a dle chuti osolte a opepřete. Na každý plátek okurky dejte jednu vrchovatou lžičku náplně a zarolujte. Zafixujte párátkem a vložte do lednice vychladit.
Studená okurková polévka s ořechy
Ingredience:
- 2 salátové okurky
- 1 hrst vlašských ořechů
- 250 ml podmáslí
- 150 ml vody
- Sůl
- Pepř
- Čerstvé bylinky dle chuti
Postup:
Okurky důkladně umyjte a nakrájejte na menší kousky, které vložte do nádoby mixéru. Přidejte podmáslí a vodu, a rozmixujte do hladka. Dle chuti osolte a opepřete. Polévku vložte do lednice vychladit. Před podáváním ji posypejte nasekanými bylinkami a ořechy.
Okurková limonáda
Ingredience:
- 2 salátové okurky
- 3 citrony
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 l vody
- Hrst čerstvé máty
- Led
Postup:
Okurky umyjte a nakrájejte na menší kousky, které postupně vkládejte do odšťavňovače ke zpracování. Šťávu přelijte do vysoké nádoby, přidejte citronovou šťávu, třtinový cukr a vodu. Důkladně promíchejte a vložte do lednice vychladit. Před podáváním přidejte snítku čerstvé máty a pár kostek ledu.
Okurkové chipsy
Ingredience:
- 1 salátová okurka
- Sůl
- Pepř
- Koření dle chuti
- 1 lžíce olivového oleje
Postup:
Okurku umyjte a nakrájejte na tenké plátky. Z olivového oleje, soli, pepře a koření vytvořte marinádu, kterou lehce potřete okurkové plátky. Plátky vyskládejte na sušící plata sušičky potravin a sušte při teplotě 42 °C přibližně 6 až 7 hodin. K okurkovým chipsům se skvěle hodí dip ze zakysané smetany, česneku a soli.