<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Co zvládne odšťavňovač G21?

Chcete vědět jaké jsou druhy odšťavňovačů? Jak fungují? A co vše se dá odšťavňovat? My vám poradíme a ještě navíc se dozvíte proč pít ovocné a zeleninové šťávy.

 

Co zvládne odšťavňovač G21?

Rozdělení odšťavňovačů

Výběr toho správného odšťavňovače není zcela jednoduchý. Předtím, než se rozhodnete pro určitý typ, měli byste zvážit několik faktorů. Důležitými faktory jsou to, jaké suroviny a jaký objem těchto surovin máte v plánu zpracovávat. Žádná technologie není dokonalá, proto se každý druh odšťavňovače hodí na jiné suroviny, jeden si snadno poradí s listovou zeleninou, druhý s kořenovou a další například s malými bobulemi nebo ořechy.

odštavnovače

Odšťavňovače můžeme jednoduše rozdělit na šnekové a odstředivé. Šnekové odšťavňovače pracují se šnekem, který z ovoce a zeleniny při nízkých otáčkách (čímž nedochází k zahřívání) vymačká veškerou šťávu.

Odstředivé odšťavňovače suroviny rozsekají na drobné kousky. Následně jsou tyto suroviny díky odstředivé síle, která je zapříčiněna vysokými otáčkami, protlačeny přes sítko, což způsobí vymačkání šťávy. Tyto odšťavňovače jsou sice nejrychlejší, ale mají nižší procento výtěžnosti z ovoce a zeleniny a díky vysokým otáčkám jsou ničeny cenné vitamíny. Bohužel si tento typ odšťavňovače hůře poradí s listovou zeleninou a menšími plody jako borůvkami, malinami a podobně. Obrovskou výhodou vysokootáčkových odšťavňovačů je jejich nízká pořizovací cena.

G21

Šnekové odšťavňovače si hravě poradí i s velmi oblíbenou listovou zeleninou, bobulovinami a bylinkami. Šnekové odšťavňovače pracují při velmi nízkých otáčkách a zachovávají ve šťávě veškeré vitamíny a enzymy, neboť nedochází k zahřívání.

V nabídce máme 2 typy nízkootáčkových odšťavňovačů a to vertikální a horizontální. Vertikální odšťavňovače si hravě poradí s měkkými typy surovin, ze kterých dostanou maximální objem šťávy. Zatímco vertikální odšťavňovač je vhodný na zpracování měkkých surovin, horizontální odšťavňovač si hravě poradí i se surovinami, jako je například kořenová zelenina, listová zelenina, bylinky a další.

Proč pít ovocné a zeleninové šťávy

Čerstvé ovocné šťávy jsou výborné svými účinky pro lidský organismus, který se díky nim skvěle pročišťuje a detoxikuje. Zelenina a ovoce obsahují velké množství vitamínyů, minerálních látek, enzymů a vlákniny. Díky čerstvým šťávám podporujete své trávení, které pomáhá v boji proti nadváze. Čerstvé šťávy podporují imunitu, odstraňují únavu a dodávají tělu energii. Vstřebávání živin ze šťáv je asi 4x rychlejší, než je tomu u konzumace ovoce a zeleniny ve své původní podobě. Velmi málo z nás má během dne dostatečný přísun vitamínyů z ovoce a zeleniny. Pití čerstvých šťáv je způsob, jak tyto vitamíny přijmout, aniž bychom museli jíst velké množství ovoce a zeleniny.

mix

Praktické tipy pro odšťavňování

  • Šťáva připravená ve vysokootáčkovém odšťavňovači je provzdušněná, díky čemuž dochází v krátké chvíli po přípravě k oxidaci, která způsobuje zabarvení a ztrátu nutričních hodnot. Naopak nízkootáčkové odšťavňovače vyrobí šťávu méně provzdušněnou, která díky tomu vydrží déle čerstvá.
  • Odstraňte všechny tvrdé pecky, zatímco menší jadérka např. u melounů, citronů, pomerančů, ponechejte.
  • Vyhýbejte se odšťavňování ovoce s malým obsahem vody jako jsou například banány. Tento druh ovoce lépe využijete na přípravu ovocných smoothie.
  • Nekombinujte příliš druhů ovoce a zeleniny. Pamatujte si, že v jednoduchosti je krása.
  • Dužinu nevyhazujte. Dá se dále zpracovávat například do korpusů při pečení dortů a podobně.
  • Používejte superpotraviny jako například chia semínka, která můžete zpracovat v mixéru a následně přidat do šťávy, konopná semínka, acai a další potraviny, díky kterým budou Vaše šťávy chutnější.
  • Přístroj umývejte vždy co nejdříve po jeho použití, abyste zabránili zaschnutí dužiny, která pak jde těžko umýt.

 

Jablečná šťáva

Jablka jsou známá pro své čistící schopnosti. Čerstvá jablečná šťáva se vyznačuje pozitivními účinky při horečkách a zánětech. Mezi další účinky jablek patří schopnost snižovat cholesterol, napomáhají trávení, příznivě působí při onemocnění ledvin, močového měchýře a sleziny, zlepšují krvetvorbu a mají mnoho dalších pozitivních účinků.

jablko

Pomerančová šťáva

Pomeranče se pyšní vysokým obsahem vitamínyů A, B a C. Dále obsahují vysoký poměr křemíku, draslíku a kyseliny citronové. Kromě těchto vitamínyů je dále v pomerančích zastoupena kyselina listová, která příznivě působí na vývoj plodu během těhotenství a působí také jako antioxidant.
 
orange

Ananasová šťáva

Ananasová šťáva je velmi bohatá na draslík, sodík a vápník. Obsahuje veliké množství vitamínyů, například vitamíny B12, E, C a další. Ananas působí protizánětlivě, pomáhá při průjmech a také v boji proti nadváze.

ananas

Grapefruitová šťáva

Plody grapefruitů obsahují vysoké množství vitamínyu C, je v nich významně zastoupena kyselina listová a řada antioxidantů. Grapefruitová šťáva pomáhá při žilních potížích, posiluje imunitu, čistí střeva a pomáhá v boji proti nadváze.

 
grapfruit

Jahodová šťáva

Jahody obsahují až 90% vody a jsou tím pádem ideálním pomocníkem během očistné kúry. Jahody jsou bohaté na vitamíny C a kyselinu salicylovou. Dále jsou velmi bohaté na železo, které pomáhá v boji proti anémii a chudokrevnosti.
 
jahody

 

Borůvková šťáva

Borůvky mají pozoruhodné dietetické a terapeutické vlastnosti. Nejcennějším minerálem obsaženým v borůvkách je draslík a nejcennější z vitamínyů je vitamíny A. Borůvky mají blahodárné účinky na močové cesty a působí v boji proti zánětu močového měchýře.

borůvky

Mrkvová šťáva

Mrkev, na rozdíl od jiných druhů zeleniny, obsahuje obrovské množství beta-karotenu, který má pozitivní vliv na náš zrak. Betakaroten je v těle přeměňován na vitamin A, který má pozitivní vliv na kosti, zuby, nehty, vlasy a další. Mrkev má dále protirakovinotvorné a omlazující účinky. Mrkvová šťáva má blahodárný vliv pro těhotné matky, neboť dobře přispívá na dobrý vývoj plodu.

mrkev

Rajčatová šťáva

Rajčata obsahují vitamíny A, B1, B6, C, E a další, a dále minerální látky jako draslík, železo, zinek, kyselinu listovou a především lykopen, který má blahodárné protirakovinotvorné účinky. Aby mohlo tělo lykopen dostatečně využít, je třeba přidat pár kapek například olivového oleje, který pomáhá jeho vstřebávání.

rajče

Okurková šťáva

Okurky působí příznivě na pročištění organismu a pomáhají v boji proti nadváze. Dále jsou významným zdrojem vitamínyů B, C, E a K a obsahují řadu minerálních látek, mezi jejichž významné zástupce řadíme draslík, křemík, vápník a sodík. Okurková šťáva blahodárně působí na pleť a zmírňuje projevy akné.

okurka

Bramborová šťáva

Největší výhodou bramborové šťávy je její očistný vliv na pleť.

brambory

Šťáva z řapíkatého celeru

Řapíkatý celer obsahuje vitamíny C a B a další minerální látky, ze kterých mají největší zastoupení sodík, draslík, vápník, železo, hořčík a mnoho dalších. Díky vysokému obsahu vody a malému množství kalorií se hodí k boji s nadváhou.
 
celer

Šťáva z červené řepy

Řepa je bohatým zdrojem minerálních látek, jako je draslík, železo, mangan, hořčík, fosfor a další. Nejsou to ale pouze cenné minerály, které červená řepa obsahuje, ale také vitamíny jako vitamíny A, C, B1, B2, B6 a mnoho dalších. Řepa velmi příznivě působí na čištění krve, na trávení a poruchy zažívání, kardiovaskulární choroby, působí proti stresu a snižuje cholesterol.

řepa

Melounová šťáva

Meloun obsahuje vysoký poměr vody, díky které má výborný pročišťující účinek a také blahodárný vliv v boji proti nadváze. Melouny obsahují vysoký poměr železa, zinku, kyseliny listové, lykopenu, vitamínyu A, B a C a další minerální látky a vitamíny.

meloun

Špenátová šťáva

Špenátová šťáva působí blahodárně v boji se zácpou a má výborný účinek na dásně a zuby a tím pádem pomáhá v boji proti paradentóze. Špenát patří k zelenině s nejvyšším obsahem vitamínyu C a E. Navíc špenát obsahuje vysoký poměr minerálních látek, především železa, hořčíku a sodíku.

špenát