Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Co zvládne odšťavňovač G21?

Chcete vědět jaké jsou druhy odšťavňovačů? Jak fungují? A co vše se dá odšťavňovat? My vám poradíme a ještě navíc se dozvíte proč pít ovocné a zeleninové šťávy.
Co zvládne odšťavňovač G21?
Rozdělení odšťavňovačů
Výběr toho správného odšťavňovače není zcela jednoduchý. Předtím, než se rozhodnete pro určitý typ, měli byste zvážit několik faktorů. Důležitými faktory jsou to, jaké suroviny a jaký objem těchto surovin máte v plánu zpracovávat. Žádná technologie není dokonalá, proto se každý druh odšťavňovače hodí na jiné suroviny, jeden si snadno poradí s listovou zeleninou, druhý s kořenovou a další například s malými bobulemi nebo ořechy.
Odšťavňovače můžeme jednoduše rozdělit na šnekové a odstředivé. Šnekové odšťavňovače pracují se šnekem, který z ovoce a zeleniny při nízkých otáčkách (čímž nedochází k zahřívání) vymačká veškerou šťávu.
Odstředivé odšťavňovače suroviny rozsekají na drobné kousky. Následně jsou tyto suroviny díky odstředivé síle, která je zapříčiněna vysokými otáčkami, protlačeny přes sítko, což způsobí vymačkání šťávy. Tyto odšťavňovače jsou sice nejrychlejší, ale mají nižší procento výtěžnosti z ovoce a zeleniny a díky vysokým otáčkám jsou ničeny cenné vitamíny. Bohužel si tento typ odšťavňovače hůře poradí s listovou zeleninou a menšími plody jako borůvkami, malinami a podobně. Obrovskou výhodou vysokootáčkových odšťavňovačů je jejich nízká pořizovací cena.
Šnekové odšťavňovače si hravě poradí i s velmi oblíbenou listovou zeleninou, bobulovinami a bylinkami. Šnekové odšťavňovače pracují při velmi nízkých otáčkách a zachovávají ve šťávě veškeré vitamíny a enzymy, neboť nedochází k zahřívání.
V nabídce máme 2 typy nízkootáčkových odšťavňovačů a to vertikální a horizontální. Vertikální odšťavňovače si hravě poradí s měkkými typy surovin, ze kterých dostanou maximální objem šťávy. Zatímco vertikální odšťavňovač je vhodný na zpracování měkkých surovin, horizontální odšťavňovač si hravě poradí i se surovinami, jako je například kořenová zelenina, listová zelenina, bylinky a další.
Proč pít ovocné a zeleninové šťávy
Čerstvé ovocné šťávy jsou výborné svými účinky pro lidský organismus, který se díky nim skvěle pročišťuje a detoxikuje. Zelenina a ovoce obsahují velké množství vitamínyů, minerálních látek, enzymů a vlákniny. Díky čerstvým šťávám podporujete své trávení, které pomáhá v boji proti nadváze. Čerstvé šťávy podporují imunitu, odstraňují únavu a dodávají tělu energii. Vstřebávání živin ze šťáv je asi 4x rychlejší, než je tomu u konzumace ovoce a zeleniny ve své původní podobě. Velmi málo z nás má během dne dostatečný přísun vitamínyů z ovoce a zeleniny. Pití čerstvých šťáv je způsob, jak tyto vitamíny přijmout, aniž bychom museli jíst velké množství ovoce a zeleniny.
Praktické tipy pro odšťavňování
- Šťáva připravená ve vysokootáčkovém odšťavňovači je provzdušněná, díky čemuž dochází v krátké chvíli po přípravě k oxidaci, která způsobuje zabarvení a ztrátu nutričních hodnot. Naopak nízkootáčkové odšťavňovače vyrobí šťávu méně provzdušněnou, která díky tomu vydrží déle čerstvá.
- Odstraňte všechny tvrdé pecky, zatímco menší jadérka např. u melounů, citronů, pomerančů, ponechejte.
- Vyhýbejte se odšťavňování ovoce s malým obsahem vody jako jsou například banány. Tento druh ovoce lépe využijete na přípravu ovocných smoothie.
- Nekombinujte příliš druhů ovoce a zeleniny. Pamatujte si, že v jednoduchosti je krása.
- Dužinu nevyhazujte. Dá se dále zpracovávat například do korpusů při pečení dortů a podobně.
- Používejte superpotraviny jako například chia semínka, která můžete zpracovat v mixéru a následně přidat do šťávy, konopná semínka, acai a další potraviny, díky kterým budou Vaše šťávy chutnější.
- Přístroj umývejte vždy co nejdříve po jeho použití, abyste zabránili zaschnutí dužiny, která pak jde těžko umýt.
Jablečná šťáva
Jablka jsou známá pro své čistící schopnosti. Čerstvá jablečná šťáva se vyznačuje pozitivními účinky při horečkách a zánětech. Mezi další účinky jablek patří schopnost snižovat cholesterol, napomáhají trávení, příznivě působí při onemocnění ledvin, močového měchýře a sleziny, zlepšují krvetvorbu a mají mnoho dalších pozitivních účinků.
Pomerančová šťáva

Ananasová šťáva
Ananasová šťáva je velmi bohatá na draslík, sodík a vápník. Obsahuje veliké množství vitamínyů, například vitamíny B12, E, C a další. Ananas působí protizánětlivě, pomáhá při průjmech a také v boji proti nadváze.
Grapefruitová šťáva
Plody grapefruitů obsahují vysoké množství vitamínyu C, je v nich významně zastoupena kyselina listová a řada antioxidantů. Grapefruitová šťáva pomáhá při žilních potížích, posiluje imunitu, čistí střeva a pomáhá v boji proti nadváze.

Jahodová šťáva

Borůvková šťáva
Borůvky mají pozoruhodné dietetické a terapeutické vlastnosti. Nejcennějším minerálem obsaženým v borůvkách je draslík a nejcennější z vitamínyů je vitamíny A. Borůvky mají blahodárné účinky na močové cesty a působí v boji proti zánětu močového měchýře.
Mrkvová šťáva
Mrkev, na rozdíl od jiných druhů zeleniny, obsahuje obrovské množství beta-karotenu, který má pozitivní vliv na náš zrak. Betakaroten je v těle přeměňován na vitamin A, který má pozitivní vliv na kosti, zuby, nehty, vlasy a další. Mrkev má dále protirakovinotvorné a omlazující účinky. Mrkvová šťáva má blahodárný vliv pro těhotné matky, neboť dobře přispívá na dobrý vývoj plodu.
Rajčatová šťáva
Rajčata obsahují vitamíny A, B1, B6, C, E a další, a dále minerální látky jako draslík, železo, zinek, kyselinu listovou a především lykopen, který má blahodárné protirakovinotvorné účinky. Aby mohlo tělo lykopen dostatečně využít, je třeba přidat pár kapek například olivového oleje, který pomáhá jeho vstřebávání.
Okurková šťáva
Okurky působí příznivě na pročištění organismu a pomáhají v boji proti nadváze. Dále jsou významným zdrojem vitamínyů B, C, E a K a obsahují řadu minerálních látek, mezi jejichž významné zástupce řadíme draslík, křemík, vápník a sodík. Okurková šťáva blahodárně působí na pleť a zmírňuje projevy akné.
Bramborová šťáva
Největší výhodou bramborové šťávy je její očistný vliv na pleť.
Šťáva z řapíkatého celeru

Šťáva z červené řepy
Řepa je bohatým zdrojem minerálních látek, jako je draslík, železo, mangan, hořčík, fosfor a další. Nejsou to ale pouze cenné minerály, které červená řepa obsahuje, ale také vitamíny jako vitamíny A, C, B1, B2, B6 a mnoho dalších. Řepa velmi příznivě působí na čištění krve, na trávení a poruchy zažívání, kardiovaskulární choroby, působí proti stresu a snižuje cholesterol.
Melounová šťáva
Meloun obsahuje vysoký poměr vody, díky které má výborný pročišťující účinek a také blahodárný vliv v boji proti nadváze. Melouny obsahují vysoký poměr železa, zinku, kyseliny listové, lykopenu, vitamínyu A, B a C a další minerální látky a vitamíny.
Špenátová šťáva
Špenátová šťáva působí blahodárně v boji se zácpou a má výborný účinek na dásně a zuby a tím pádem pomáhá v boji proti paradentóze. Špenát patří k zelenině s nejvyšším obsahem vitamínyu C a E. Navíc špenát obsahuje vysoký poměr minerálních látek, především železa, hořčíku a sodíku.