<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Jablka a hrušky kam se podíváš. Co s nimi?

min.

Sklizeň jablek a hrušek právě vrcholí. Po utržení je důležité plody co nejrychleji zpracovat nebo uskladnit. V dnešním článku využijeme kuchyňské pomocníky a připravíme si lahodný mošt, ovocné pyré nebo sušené ovocné placky.

 

Jablečný mošt

Ingredience:

  • 2 kg jablek
  • ½ citrónu

Postup:

Jablka důkladně umyjte a celá vkládejte do plnící trubice odšťavňovače. Pokud máte odšťavňovač s menším otvorem, před odšťavněním jablka nakrájejte na čtvrtky. Citrón oloupejte a také vložte do odšťavňovače ke zpracování. Pokud chcete jablečnou šťávu uskladnit, přelijte ji do sklenic, zavíčkujte a ve vodní lázni (85 °C) zavařte po dobu přibližně 20 minut. Takto upravená šťáva vám vydrží až půl roku.

Hruškovo – jablečné placky

Ingredience:

  • 0,5 kg jablek
  • 0,5 kg hrušek
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce lněných semínek
  • 2 lžíce medu

Postup:

Jablka a hrušky důkladně umyjte, rozpulte a zbavte jádřinců. Takto upravené ovoce vložte do nádoby mixéru a důkladně rozmixujte. Pyré přelijte do mísy, přidejte semínka a oslaďte medem. Důkladně promíchejte. Připravte si teflonové sušící vložky, na které přelijte směs. Teflonové vložky vložte do sušičky potravin a sušte při teplotě 42 °C přibližně 6 až 8 hodin.

Hruškové pyré

  • 4 hrušky
  • 2 jablka
  • 1 banán
  • Třtinový cukr nebo jiné přírodní sladidlo

Postup:

Hrušky a jablka důkladně umyjte, rozpulte a zbavte jádřinců. Banán oloupejte. Ovoce vložte do nádoby mixéru a rozmixujte dohladka. Dle chuti můžete osladit třtinovým cukrem. Přesnídávku zkonzumujte nejpozději do 3 dnů od výroby.

Jablečné a hruškové křížaly

Ingredience:

 

  • 5 jablek
  • 5 hrušek

Postup:

Ovoce umyjte, podélně rozkrojte a zbavte jádřinců. Poté plody nakrájejte na tenké, stejně silné, plátky, které vyskládejte na sušící plata sušičky potravin. Teplotu sušení nastavte na 42 °C a sušte 5 hodin. Jablka i hrušky mají tendenci po nakrájení rychle zhnědnout. Pokud tomu chcete zabránit, namočte je před sušením do vody s citrónovou šťávou.