Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Jablka a hrušky kam se podíváš. Co s nimi?




Sklizeň jablek a hrušek právě vrcholí. Po utržení je důležité plody co nejrychleji zpracovat nebo uskladnit. V dnešním článku využijeme kuchyňské pomocníky a připravíme si lahodný mošt, ovocné pyré nebo sušené ovocné placky.
Jablečný mošt
Ingredience:
- 2 kg jablek
- ½ citrónu
Postup:
Jablka důkladně umyjte a celá vkládejte do plnící trubice odšťavňovače. Pokud máte odšťavňovač s menším otvorem, před odšťavněním jablka nakrájejte na čtvrtky. Citrón oloupejte a také vložte do odšťavňovače ke zpracování. Pokud chcete jablečnou šťávu uskladnit, přelijte ji do sklenic, zavíčkujte a ve vodní lázni (85 °C) zavařte po dobu přibližně 20 minut. Takto upravená šťáva vám vydrží až půl roku.
Hruškovo – jablečné placky
Ingredience:
- 0,5 kg jablek
- 0,5 kg hrušek
- 2 lžíce chia semínek
- 2 lžíce lněných semínek
- 2 lžíce medu
Postup:
Jablka a hrušky důkladně umyjte, rozpulte a zbavte jádřinců. Takto upravené ovoce vložte do nádoby mixéru a důkladně rozmixujte. Pyré přelijte do mísy, přidejte semínka a oslaďte medem. Důkladně promíchejte. Připravte si teflonové sušící vložky, na které přelijte směs. Teflonové vložky vložte do sušičky potravin a sušte při teplotě 42 °C přibližně 6 až 8 hodin.
Hruškové pyré
- 4 hrušky
- 2 jablka
- 1 banán
- Třtinový cukr nebo jiné přírodní sladidlo
Postup:
Hrušky a jablka důkladně umyjte, rozpulte a zbavte jádřinců. Banán oloupejte. Ovoce vložte do nádoby mixéru a rozmixujte dohladka. Dle chuti můžete osladit třtinovým cukrem. Přesnídávku zkonzumujte nejpozději do 3 dnů od výroby.
Jablečné a hruškové křížaly
Ingredience:
- 5 jablek
- 5 hrušek
Postup:
Ovoce umyjte, podélně rozkrojte a zbavte jádřinců. Poté plody nakrájejte na tenké, stejně silné, plátky, které vyskládejte na sušící plata sušičky potravin. Teplotu sušení nastavte na 42 °C a sušte 5 hodin. Jablka i hrušky mají tendenci po nakrájení rychle zhnědnout. Pokud tomu chcete zabránit, namočte je před sušením do vody s citrónovou šťávou.