Když zavolá Itálie… aneb jak na rychlé pizza těsto s kuchyňským robotem

Když zavolá Itálie… aneb jak na rychlé pizza těsto s kuchyňským robotem

Milujete pizzu? Pro ty, kteří ji ještě nezkusili upéct doma kvůli obavám, že to je náročný proces, máme dobrou zprávu – je to hračka a s pomocníkem Promesso i zábava.

Suroviny

  • 500 gramů hladké mouky (ideálně typ 00)

  • ½ kostky čerstvého droždí / 2 čajové lžičky sušeného

  • 1 ČL soli

  • 1 ČL třtinového cukru

  • 3-4 dcl vlažné vody 

  • 1 PL olivového oleje 

Postup

  • Mouku, sůl a droždí vložte do robota a promíchejte. Přidejte vodu (postupně) a olivový olej a nechte hnětení na něm, dokud se nevytvoří celistvé ale pořád vláčné těsto, cca 7-8 minut, nebo dokud těsto nebude mít hladký, pružný povrch. 

  • Těsto vyklopte na pomoučenou desku.

  • Pokud je těsto velmi lepivé, přidejte během hnětení malé množství mouky. 

  • Po dokončení hnětení rozdělte těsto na 3 stejné kousky. Pomoučenými rukama každou polovinu jemně vytvarujte do tvaru koule tak, že těsto přeložíte pod sebe. Každou položte na pomoučený povrch a těsto otřete trochou olivového oleje, aby zůstalo vlhké. Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout, než se jeho objem zdvojnásobí, asi 45 minut až 1 hodinu.

  • Po vykynutí můžete těsto okamžitě použít. Na moukou posypané desce vyválejte, nebo roztahejte pomocí rukou na tenko do tvaru pizzy. Potřete domácí rajčatovou omáčkou a poklaďte další oblíbené ingredience. 

  • Pečte v předehřáté troubě na 200 nebo i víc stupňů, dle možností vaši trouby 5 až 7 minut, dokud nebudou okraje pizzy zlatohnědé.

TIP: Ještě lepší chuť však těsto získá, když jej vložíte do uzavíratelných nádob, dostatečně velkých na to, aby se těsto opět zdvojnásobilo, a odložíte do lednice na 2 až 3 dny.

V den přípravy pizzy vyjměte těsto z nádob, položte jej na lehce pomoučenou plochu přikryjte ručníkem a před vyválením nechejte ohřát na pokojovou teplotu, přibližně 30 až 45 minut.

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také