Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Když zavolá Itálie… aneb jak na rychlé pizza těsto s kuchyňským robotem

6.10.2021



Milujete pizzu? Pro ty, kteří ji ještě nezkusili upéct doma kvůli obavám, že to je náročný proces, máme dobrou zprávu – je to hračka a s pomocníkem Promesso i zábava.
Suroviny
-
500 gramů hladké mouky (ideálně typ 00)
-
½ kostky čerstvého droždí / 2 čajové lžičky sušeného
-
1 ČL soli
-
1 ČL třtinového cukru
-
3-4 dcl vlažné vody
-
1 PL olivového oleje
Postup
-
Mouku, sůl a droždí vložte do robota a promíchejte. Přidejte vodu (postupně) a olivový olej a nechte hnětení na něm, dokud se nevytvoří celistvé ale pořád vláčné těsto, cca 7-8 minut, nebo dokud těsto nebude mít hladký, pružný povrch.
-
Těsto vyklopte na pomoučenou desku.
-
Pokud je těsto velmi lepivé, přidejte během hnětení malé množství mouky.
-
Po dokončení hnětení rozdělte těsto na 3 stejné kousky. Pomoučenými rukama každou polovinu jemně vytvarujte do tvaru koule tak, že těsto přeložíte pod sebe. Každou položte na pomoučený povrch a těsto otřete trochou olivového oleje, aby zůstalo vlhké. Takto připravené těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout, než se jeho objem zdvojnásobí, asi 45 minut až 1 hodinu.
-
Po vykynutí můžete těsto okamžitě použít. Na moukou posypané desce vyválejte, nebo roztahejte pomocí rukou na tenko do tvaru pizzy. Potřete domácí rajčatovou omáčkou a poklaďte další oblíbené ingredience.
-
Pečte v předehřáté troubě na 200 nebo i víc stupňů, dle možností vaši trouby 5 až 7 minut, dokud nebudou okraje pizzy zlatohnědé.
TIP: Ještě lepší chuť však těsto získá, když jej vložíte do uzavíratelných nádob, dostatečně velkých na to, aby se těsto opět zdvojnásobilo, a odložíte do lednice na 2 až 3 dny. V den přípravy pizzy vyjměte těsto z nádob, položte jej na lehce pomoučenou plochu přikryjte ručníkem a před vyválením nechejte ohřát na pokojovou teplotu, přibližně 30 až 45 minut. |