Losos vařený k dokonalosti metodou sous-vide

Losos vařený k dokonalosti metodou sous-vide

Příprava tohoto jídla sice zabere více času, než jiné metody vaření, ale určitě není složitější a rozhodně stojí za to. A tak fantastický výsledek prakticky nejde dosáhnout jinak. O čem je řeč? Jde o vaření metodou sous-vide.

Ingredience

  • Filet z lososa 700-800 g, rozdělený na 4 části

  • 2 šálky ledové vody

  • 4 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce soli

  • Čerstvý kopr na ozdobu

  • Čerstvá pažitka na ozdobu

  • Citron nakrájený na měsíčky, na ozdobu

Postup

Nejdříve si připravte solný roztok, v kterém necháte lososa odpočívat alespoň 30 minut v lednici.

Do ledové vody nasypejte sůl a míchejte, dokud se nerozpustí. Nalijte vodu do sáčku Ziploc, nebo použijte uzavíratelnou dózu, přidejte olivový olej a promíchejte. Do slaného nálevu můžete přidat také bylinky a koření, abyste přidali více chuti. Běžně se přidává kopr a pepř. 

Vložte filety z lososa a sáčky nebo nádobu uzavřete. Nechte odpočívat v lednici.

Ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin. Abyste o tuto významnou složku nepřišli a navíc se z ní neudělala na povrchu nevzhledná bílá vrstva, namočte před samotnou přípravou rybu do solného roztoku.

Poté lososa vyjměte ze sáčků, osušte papírovým utěrkami a vložte do vakuovacích sáčků nebo folie. Přidejte trochu olivového oleje, aby se filety nelepily na sebe. Jemně odsajte z vaku co nejvíce vzduchu pomocí vakuovačky a utěsněte. Do sáčku můžete k masu přidat bylinky dle chuti.
Ponořte vakuově uzavřený sáček do vodní lázně vařiče Sous-vide, předehřáte na 50 °C. Vařte 1 hodinu.

Po uplynutí doby vaření vyjměte lososa z vodní lázně, vyjměte ze sáčku  a opečte jej na rozpálené pánvi s 1 lžíci olivového oleje kůží dolů.

Posypejte nasekaným koprem a pažitkou a ihned podávejte s měsíčkem citronu. 

Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také