<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Ořechové máslo se skořicí a javorovým sirupem

min.

Proces při kterém získáte z tvrdých ořechů krémové máslo, by se dal nazvat magickým, vůbec ne ale složitým. Při domácí výrobě máte pod kontrolou složení, protože obsahuje jen suroviny, které si sami zvolíte a taky konzistenci si namixujete dle své chuti.

 

Ingredience:

  • 3 hrnky vlašských ořechů

  • 1/3 hrnku javorového sirupu

  • 2 polévkové lžíce oleje (např. kokosový)

  • 1 1/2 lžičky mleté skořice

  • 1 lžička soli

Postup:

Ořechy vložte do nádoby mixéru a začněte mixovat. Při použití menšího množství ořechů, doporučujeme použít i menší nádobu na mixování

Čas přípravy másla trvá pouze pár minut. Záleží i na výkonu vašeho mixéru. Na začátku se vám může zdát směs sypká a suchá. To se ale po pár minutách změní. 

Mleté vlašské ořechy

V průběhu mixování je důležité ze stěn nádoby směs seškrabávat. 

Přidejte zbylé suroviny a když jste s konzistencí spokojení, máslo je hotové.

Ořechové máslo

Skladujte ho ve spíži v uzavřené sklenici, delší dobu byste ho měli uchovávat v lednici.  Myslím si, že dlouho vám ale nevydrží :-). 

TIP: Vyzkoušejte výrobu domácího ořechového másla i z jiných ořechů – například arašídů – podle Terezčina receptu z našeho magazínu. 

Věděli jste, že…?

Vlašské ořechy obsahují významné množství živin, bílkovin, antioxidantů, esenciálních mastných kyselin (EFA) a sacharidů. Jsou zdrojem minerálů (vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík, sodík, zinek, měď, mangan a selen) a bohatým zdrojem vitamínyů E, B1 či B6. Z mastných kyselin se jedná převážně o omega-3-mastné kyseliny, které pozitivně působí proti riziku aterosklerózy a jiných kardiovaskulárních chorob a podporují u dětí rozvoj mozku. 

Vlašské ořechy

Pár z mnoha pozitiv vlašských ořechů:

  • Obsažené živiny působí pozitivně na lidskou psychiku, vlasy, pleť, nehty i sexuální potenci.

  • Mají protizánětlivé vlastnosti, které se projevují hlavně u srdečních a cévních chorob.

  • Zlepšují metabolismus, pomáhají regulovat krevní tlak a udržovat nízkou hladinu cholesterolu.

  • Zlepšují trávení, posilují střeva.

  • Působí pozitivně na náladu. 

  • Mají antioxidační účinky, působí proti astmatu.