<Zpět nae-shop
Recepty
Sport a fitness
Zdravý životní styl
Rady a tipy
Produkty G21 Vitality
  • Kategorie
  • Výrobci

Treska s kokosovým mlékem, koprem a kyselým fenyklem

min.

Šéfkuchař Khanh Ta říká, že sous-vide je v gastronomii nepostradalnou součástí. A ne jen tam. Je to skvělý pomocník i pro domácí vaření, se kterým se vám jídlo vždycky podaří. O tom, že je Khanh skvělý kuchař, nás přesvědčil i při příprave tohoto receptu. A vy to zvládnete taky!

Suroviny

  • 700 g filet z tresky
  • 50 g máslo
  • lístky thajské bazalky
  • vodní špenát

Lák na rybu

  • 100 g sůl
  • 50 g cukr
  • 1 l vody

Kyselý fenykl 

  • 1 fenykl
  • 300 ml voda 
  • 200 g cukr 
  • 100 ml ocet

Omáčka

  • 1 šalotka
  • 1 PL olej
  • 250 ml kokosové mléko 
  • špetka sůl
  • špetka cukr
  • špetka pepř
  • špetka chilli
  • svazek koriandr
  • svazek kopr
  • koprový olej
  • 2 ks limeta
  • 2 stonky citronová tráva
  • 30 g máslo​​​​​​​
  • 3 ks limetové listy
  • 100 ml bílého vína
  • 20 ml rybí omáčky​​​​​​​
  • 250 ml smetany​​​​​​​​​​​​​​

Postup

  1. Naporcujeme si filet z tresky a použijeme jeho nejlepší část, které se říká loin. Je to vysoký filet bílého a jemného masa zcela bez kostí. Namočíme ho do láku na 10 minut. Lák si připravíme smícháním vody, soli a cukru. Poté vyjmeme maso z láku a vložíme ho spolu s plátkem másla a lístkem bazalky do vakuovacího sáčku a pomocí vakuovačky G21 Nefrit zavakuujeme.
  2. Na sous-vide vařiči G21 Akura si nastavíme teplotu 44 °C a čas 10 minut a sáček s treskou vložíme do vodní lázně.
  3. Mezitím si připravíme omáčku. Šalotku si nakrájíme najemno a na rozpáleném oleji s máslem ji orestujeme. Přidáme najemno nasekanou citronovou trávu a zalijeme bílým vínem, povaříme a poté přidáme kokosové mléko a smetanu. Krátce povaříme. Necháme trošku zchladnout a poté směs nalijeme do mixéru, přidáme kopr, koriandr, limetkovou šťávu, chilli a rozmixujeme do krémové konzistence. Scedíme přes síto a poté dochutíme solí, pepřem, cukrem a rybí omáčkou..
  4. Po uplynutí času vaření sous-vide vařiče vyndáme tresku z vakuového sáčku a zprudka ji ožehneme nebo opečeme na pánvi.
  5. Do hluboké misky nebo talíře nalijeme trošku krémové omáčky, položíme loin z tresky, ozdobíme fenyklem, koprem, vodním špenátem a zakápneme koprovým olejem. Dobrou chuť!

Tip: Kyselý fenykl si připravíme den předem tak, že si jej nakrájíme a naložíme do nálevu z vody, cukru a octa. 

 

K provozování našeho webu www.g21-vitality.cz využíváme takzvané cookies. Cookies jsou soubory sloužící k přizpůsobení obsahu webu, k měření jeho funkčnosti a obecně k zajištění vaší maximální spokojenosti. Používáním tohoto webu souhlasíte se způsobem, jakým s cookies nakládáme. Více informací...