Živá strava aneb kouzlo RAW food

Živá strava aneb kouzlo RAW food

Kdy začal raw foodism? Co je to mrtvá strava? Co je živá strava? Pokud se rozhodneme přejít na raw food stravu, co k tomu budeme potřebovat, jaké nezbytné kuchyňské spotřebiče? A závěrem pár receptů pro inspiraci.

Střípky z historie

Na konci 19. století se začíná utvářet nový výživový směr „raw foodism“. Za průkopníka tohoto směru je považován švýcarský lékař a vynálezce Maxmilian Bircher-Benner. Konzumace čistě raw stravy není ale v 19. století nová věc.  Kořeny tohoto směru sahají již do pravěku, kdy se tehdejší lidé živili sběrem kořínků, plody stromů, květy, ovocem, kůrou a podobně. Postupem času si ale lidé začali vyrábět základní nástroje pro lov a vynalezli oheň. Konzumace čistě přírodních potravin v jejich přirozené podobě se s vynálezem ohně pomalu začala vytrácet a přešlo se na konzumaci tepelně upravené stravy a masa.

raw

Mrtvá strava

Během zpracování jídla se používají nejrůznější technologie, které kromě toho, že snižují nutriční hodnoty, ovlivňují i jejich chuť. Zpracované produkty jsou nevýrazné chuti, a tak se využívá potravinářský průmysl a jeho chemikálie, aby jídlo chutnalo skvěle. Tepelně upravená strava není přirozená a konzumace takové stravy je neefektivní. Člověk je jediným tvorem, který k přípravě stravy využívá tepla. Tepelnou úpravou se ve stravě ničí enzymy, které jsou důležité pro trávení, a také je zredukován obsah vody, jehož následkem je špatné trávení. Organismus musí stravu zkapalnit, aby se dostala do trávicího ústrojí.

Živá strava

Raw food, raw foodism, syrová strava, živá strava, vitariánství, všechny tyto názvy označují jeden výživový směr nebo způsob stravování, ve kterém se potraviny konzumují v co nejpůvodnější formě. Je to strava, která neprošla zahřátím na více než 42 °C a je tedy plná aktivních enzymů, vitamínů, minerálů a kvalitních živin. Převedeme-li tuto myšlenku do praxe, konzumuje se ovoce, zelenina, byliny, ořechy, klíčky, semena, luštěniny, sušené ovoce, mořské řasy a další výživově hodnotné potraviny jako jsou zelené potraviny, které jsou doporučovány pro jejich blahodárné účinky. Mezi tyto potraviny se řadí chlorella, spirullina a mladý ječmen, které tělu dodají veškeré vitální a biologické živiny, které nejsou v ovoci a zelenině zastoupeny v dostatečné míře. Tyto zelené potraviny tělo nejen vyživují, ale zároveň čistí a chrání.

raw

Raw food stravování vyzdvihuje to, že potraviny jsou bohaté na enzymy, které pomáhají trávení. Tepelná úprava inaktivuje enzymy ukryté v syrových potravinách a vařené jídlo se tím stává pro organismus hůře stravitelné. Kromě enzymů, které podporují trávení, syrové potraviny obsahují bakterie a mikroorganismy, které jsou prospěšné pro trávení. Tepelně neupravené potraviny také obsahují více živin, vitamín C a vitamín B, které se tepelnou úpravou znehodnocují.

Jednou z výhod raw stravy je rychlé zbavení se nadbytečného tuku. Dle průzkumů vyplývá, že je to hlavně tím, že lidé velmi razantně omezí příjem makrosložek jako jsou tuky a bílkoviny. Nepřijímáte žádné látky, které by neprospívaly štíhlé linii. Dostanete do sebe naprosté minimum zpracovaných sacharidů a tuků, které jsou právě látkami způsobujícími přibývání na váze. Tuky a sacharidy přijímané ze živé stravy jsou v přírodní podobě a Vaše tělo si s nimi hravě poradí. Nejen hubnutí je výhodou, kterou přináší přechod na raw stravu. Budete plni energie, zlepší se vám pleť, vlasy a nehty, upraví se vám hladina cukru a cholesterolu a mnoho dalšího.

Co budete potřebovat

Pokud se rozhodnete přejít na raw food, stanou se pro Vás nezbytné některé kuchyňské spotřebiče. Mezi tyto spotřebiče patří mixéry, odšťavňovače a sušičky ovoce. Každý den si ke snídani můžete dát 100% ovocnou šťávu připravenou v našich multifunkčních odšťavňovačích G21 Perfect Juicer, Chamber a Gourmet, které se stanou Vaším pomocníkem nejen v kuchyni, ale i v práci. Odšťavňovat můžete téměř všechny druhy ovoce a zeleniny. Naše odšťavňovače si skvěle poradí i s tvrdou zeleninou, jakou je mrkev a poradí si dokonce i s její natí.

Na jídelníčcích často vyhledávaných raw food restaurací se objevují cuketové špagety s bazalkovým pestem, zeleninové hranolky, zelené polévky a další. I Vy si budete schopni připravit tato chutná jídla a to přímo z pohodlí Vašeho domova. Jediné, co k přípravě potřebujete je výkonný mixér. Mezi tyto vysoce výkonné mixéry se řadí blendery G21 Perfect Smoothie, Perfect Smoothie Vitality a Smart Smoothie Vitality. Naše mixéry nejsou stejné jako ty, které se prodávají v jakémkoliv obchodě. Jsou to vysokorychlostní mixéry, které dokáží rozmixovat i tvrdou celulózu obsaženou v listové zelenině. Díky těmto mixérům si připravíte chutné pesto, polévky, zálivky na saláty, ovocné koktejly, zeleninové kaše a pomazánky a další vynikající pokrmy. S mixéry G21 si můžete připravit i zelené mixované směsi, které jsou velmi výživné a bohaté na vitamíny. S našimi mixéry bude příprava těchto zelených směsí velmi jednoduchá a zábavná. Zelené směsi jsou výživné, snadno stravitelné a dokáží plnohodnotně nahradit hlavní jídlo. Doporučuje se rozmixovat přibližně 50 % zelené listové zeleniny s 50% ovoce a poté tyto dvě složky smíchat.

dried food

Dalším často používaným přístrojem je sušička ovoce. Není nic lepšího, než doma vyrobené sušené ovoce. Na rozdíl od plechovkového ovoce se v sušeném ovoci nenachází žádný extra cukr přidávaný během výroby a ovoce si zachovává téměř všechny živiny, jaké se nacházejí v čerstvém ovoci. Sušit se dá nejen ovoce, ale také zelenina, houby, bylinky, kterými si perfektně dochutíte Vaše raw pokrmy nebo zeleninové tortilly. Není nic chutnějšího, než tortilla připravená například z červené řepy. Stačí rozmixovat řepu a tuto kašičku usušit v sušičce. Nejen z řepy se dá tortilla vyrobit, můžete dle chuti použít téměř každý druh zeleniny nebo jejich mix. Po usušení stačí tortillu naplnit zeleninou, chutným dresinkem a bylinkami. Tortilly si zamilujete nejen vy, ale hlavně Vaše děti, kterým dodají velké množství vitaminů. S našimi sušičkami ovoce G21 Paradiso a Harmony bude sušení zábavou. Velikou výhodou je prodloužení životnosti jídla. Sušené ovoce a zeleninu můžete skladovat až jeden rok. Za pomoci sušičky a mixéru můžete sobě nebo svým dětem připravit například výborné sušenky se sušeným ovocem, lněným semínkem nebo sezamem.

S našimi přístroji G21 si zvládne chutné raw pokrmy připravit i úplný začátečník.

Tipy na recepty

Brokolicová pomazánka

Na přípravu potřebujeme: menší brokolice, 1 dobře zralé avokádo, 3 snítky estragonu, 1 menší snítka bazalky, 3 snítky zelené petrželky, 3 stroužky česneku, sůl dle chuti (nemusí být), ½ lžičky mletého pepře

Příprava: vše nahrubo rozmixovat. Podává se s krekry nebo čerstvou nakrájenou zeleninou.

brokolice

Omáčka z kořenové zeleniny

Na přípravu potřebujeme: mrkev, celer, petržel, lžíce nakrájené cibule, lžíce olivového oleje, ½ bobkového listu, pár kuliček pepře, pár kuliček nového koření, špetka nerafinované mořské soli, zelená petrželka, citronová šťáva.

Příprava: nahrubo nastrouháme zeleninu v poměru ¾ mrkve a ¼ celer s petrželí, vhodíme do mixéru a s trochou teplé vody důkladně rozmixujeme. Přilijeme teplou vodu do požadované hustoty polévky. Rozdrtíme bobkový list, roztlučeme koření, smícháme s olejem a solí a vmícháme do polévky. Přidáme asi lžíci nakrájené cibule, zakapeme citronovou šťávou a ozdobíme zelenou petrželkou. Místo vody můžete použít kokosové mléko.

kořenová zelina

Špenátová polévka s klíčky

Na přípravu potřebujeme: větší miska špenátu, měkké avokádo, 2 rajčata, hrst fazolek mungo, extra panenský olivový olej, stroužek česneku, špetka mořské nerafinované soli.

Příprava: vše rozmixujeme s trochou vody, dolijeme vodu podle požadované hustoty a ochutíme. Polévku můžeme připravit buď studenou, nebo teplou kolem 42 stupňů.

špenát

Zelená polévka

Na přípravu potřebujeme: list mangoldu i s řapíkem, list brutnáku, pár listů salátu, listy špenátu, snítku petrželky, řapík celeru, jakékoliv další zelené listy dle chuti, avokádo, 2 rajčata, sušené rajče, špetka mořské nerafinované soli.

Příprava: listy i zeleninu posekáme a s teplou vodou rozmixujeme na krém. Posypeme mořskými řasami.

soup

Kedlubnové špagety s pikantní omáčkou

Na přípravu potřebujeme: větší miska nastrouhaných kedluben, půl misky olivového oleje, hrst sušených rajčat, 2 rajčata, špetka soli (pokud sušená rajčata jsou slaná, tak ne), malá lžička kurkumy, stroužek česneku.

Příprava: kedlubny nahrubo nastrouháme nebo na spiralizéru vytvoříme špagety. Rozmixujeme olej, koření, rajčata, česnek na hustou zálivku. Sušená rajčata můžeme předem chvilku namočit.

špagety

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
57%
Nelíbí se mi

Komentáře (1)

Skvělý článek
před 1 rokem |
#1

Přečtěte si také