Znáte rebarboru?

Znáte rebarboru?

Výhonky v červené a zelené barvě. To je rebarbora, jejíž sezóna je právě v plném proudu. Že jste ji ještě nezkusili? To je chyba, kterou byste měli rychle napravit. Je totiž chuťově přímo vynikající. A co víc, obsahuje i celou řadu vitamínů a minerálů. V dnešním článku si ji představíme a také si uvaříme několik skvělých receptů. Ale to až na konci.

Rebarbora k nám doputovala až z daleké Asie v polovině 19. století. Oblibu si získala díky své výrazně sladké chuti, díky čemuž se často nahrazovala v ovocných receptech. Ne u všech si však získala oblibu. Její chuť je totiž velmi specifická. V posledních letech však zažívá veliký boom. Kdo by neznal rebarborový koláč a jiné rebarborové pochutiny?

Jezte rebarboru, budete zdravější

Rebarbora v sobě ukrývá přímo dokonalou souhru důležitých vitamínů a minerálních látek. Kdybychom měli vyjmenovat všechny, byli bychom tu pravděpodobně minimálně do zítra. Zaměříme se tedy jen na ty nejdůležitější. Začneme u hořčíku. Ten působí blahodárně na nervovou soustavu, dodává energii a bojuje s předčasným stárnutím. Dalším prvkem je železo, jehož nedostatek způsobuje chudokrevnost. Nesmíme opomenout ani mangan, který snižuje riziko vzniku diabetu a sodík, který vyrovnává hladinu krevního tlaku. Ale tím rozhodně nekončíme. Rebarbora obsahuje vitamíny skupiny A a B, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a podporuje obranyschopnost.

Pamatujte i na zimu

Jelikož rebarbora roste pouze několik měsíců v roce, uchovejte si ji i na zimu. Rebarboru můžete zavařit, zamrazit nebo také usušit. A jak ji usušit? Rebarboru důkladně umyjte a nakrájejte na kostky, které vyskládejte na sušící plata sušičky potravin. Sušte při teplotě 45 °C přibližně 8 až 10 hodin. Správně usušená rebarbora je tuhá.

Po rebarboře nepřiberete! Obsahuje totiž jenom 80 kJ na 100 g.

 Rebarbora v kuchyni

Rebarbora je skvělou potravinou pro dochucení nejen sladkých, ale také slaných pokrmů. Perfektně se hodí jak do koláče, tak i k pečenému masu nebo sýru. Pojďte si s námi připravit rebarborovou marmeládu, limonádu a panenku na rebarboře.

Rebarborová marmeláda

Ingredience:

  • 1 kg rebarbory
  • 500 g třtinového cukru
  • 1 citrón
  • Voda

Rebarboru očistěte, oloupejte a nakrájejte na kostky. Kostky rebarbory vložte do hrnce, přilijte 500 ml vody a vařte doměkka. Ve chvíli, kdy je rebarbora měkká, použijte tyčový mixér a rozmixujte ji na hladké pyré. Přidejte cukr, citrónovou šťávu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Hotovou marmeládu plňte do čistých zavařovacích sklenic, které zavíčkujte a postavte dnem vzhůru.

Rebarborová limonáda

Ingredience:

  • 250 g rebarbory
  • 1 citrón
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 500 ml vody

Postup:

Rebarboru důkladně umyjte, očistěte a nakrájejte na menší kostky, které postupně vkládejte do odšťavňovače ke zpracování. Nakonec odšťavněte i citrón. Šťávu přelijte do veliké sklenice, přidejte vodu a javorový sirup. Šťávu podávejte ledově vychlazenou.

Panenka na rebarboře

Ingredience:

  • 400 g vepřové panenky
  • 10 stvolů rebarbory
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce medu
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Čerstvé bylinky dle chuti (rozmarýn, tymián, šalvěj)

Postup:

Do misky nalijte olej a přidejte nasekané bylinky, prolisovaný česnek, med, sůl a pepř. Marinádou potřete panenku, kterou nechejte asi 2 hodiny v lednici marinovat. Mezitím si očistěte a oloupejte rebarboru, kterou poté nakrájejte na malé kostky. Kostky rebarbory vložte na dno pekáče a na ni položte namarinované maso. Přidejte zbytek marinády a přikryjte alobalem. Maso pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25 minut přikryté a poté ještě 10 minut odkryté.

 

Dejte tip přátelům
Vložte vlastní
recept nebo článek
a vyhrajte skvělou sušičku potravin.
Z každých vašich 10 publikovaných příspěvků vylosujeme jeden, jehož autorovi pošleme sušičku G21 Paradiso Cube. Budete to vy?
Autor
Jak se vám článek líbil?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také