Vyberte si témata, která Vás baví
- Kategorie
- Výrobci
Úžasný vláčný mrkvový dort




Když zjistíte, jak je příprava tohohle dortu jednoduchá, budete ho dělat znovu a znovu. A když ho ochutnáte, zaručeně nezůstanete u jednoho kousku.
Těsto:
-
4 hrnky mrkve (nasekané v robotu najemno, nebo nastrouhat)
-
2 hrnky mouky (1 celozrnné, 1 polohrubé, lze udělat i čistě z celozrnné)
-
4 vejce pokojové teploty
-
3/4 hrnku oleje
-
1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů
-
2 lžičky prášku do pečiva
-
1 hrnek třtinového cukru (lze nahradit alternativními sladidly)
-
1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 balíček vanilkového cukru
-
1/2 lžičky soli
-
Skořice dle chuti
Krém z mascarpone:
-
500 g mascarpone pokojové teploty
-
125 g změklého másla
-
1 kelímek zakysané smetany
-
Na oslazení 2 PL medu (nebo dle chuti, může být i jiné sladidlo)
V misce stojanového robotu nebo ve velké misce pomocí ručního mixéru vyšlehejte mascarpone. Přidejte máslo a míchejte dokud není krém hladký. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, med (nebo jiné sladidlo) a vyšlehejte nadýchaný krém.
Postup:
-
Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké misce pečlivě smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl.
-
Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte olej a sypké ingredience. Pořádně vyšlehejte. Přidejte nastrouhanou mrkev a ořechy a opět promíchejte.
-
Těsto nalijte rovnoměrně do tukem vymazané a moukou vysypané formy.
-
Pečte při teplotě 180 °C po dobu 30-35 minut. Každá trouba peče jinak. Můžete do korpusu píchnout párátkem a když zůstane po vytažení zcela čisté, těsto je propečené.
-
Upečený korpus nechte zchladnout. Rozkrojte jej na 2 díly.
-
Polovinou krému naplňte korpus, položte druhou půlku korpusu. Zbylým krémem namažte vrch a boky dortu.
-
Dort můžete ozdobit sušenými květy. Jak na to se dočtete v článku Sušení květin – k jídlu i pro krásu.Nebo zvolíte jejich čerstvou variantu? Určitě se nám s výsledkem nezapomeňte pochlubit!
Mascarpone můžete nahradit například tvarohem. Jeho chuť je ale jedinečná, stojí za vyzkoušení.