Úžasný vláčný mrkvový dort

Úžasný vláčný mrkvový dort

Když zjistíte, jak je příprava tohohle dortu jednoduchá, budete ho dělat znovu a znovu. A když ho ochutnáte, zaručeně nezůstanete u jednoho kousku.

Těsto:

  • 4 hrnky mrkve (nasekané v robotu najemno, nebo nastrouhat)

  • 2 hrnky mouky (1 celozrnné, 1 polohrubé, lze udělat i čistě z celozrnné)

  • 4 vejce pokojové teploty

  • 3/4 hrnku oleje 

  • 1 hrnek na jemno nasekaných vlašských ořechů

  • 2 lžičky prášku do pečiva

  • 1 hrnek třtinového cukru (lze nahradit alternativními sladidly)

  • 1 lžičku vanilkového extraktu nebo 1 balíček vanilkového cukru

  • 1/2 lžičky soli

  • Skořice dle chuti

Krém z mascarpone:

  • 500 g mascarpone pokojové teploty

  • 125 g změklého másla

  • 1 kelímek zakysané smetany

  • Na oslazení 2 PL medu (nebo dle chuti, může být i jiné sladidlo) 

V misce stojanového robotu nebo ve velké misce pomocí ručního mixéru vyšlehejte mascarpone. Přidejte máslo a míchejte dokud není krém hladký. Nakonec přidejte zakysanou smetanu, med (nebo jiné sladidlo) a vyšlehejte nadýchaný krém.

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Ve velké misce pečlivě smíchejte mouku, prášek do pečiva, skořici a sůl. 

  2. Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny. Přidejte olej a sypké ingredience. Pořádně vyšlehejte. Přidejte nastrouhanou mrkev a ořechy a opět promíchejte.

  3. Těsto nalijte rovnoměrně do tukem vymazané a moukou vysypané formy.

  4. Pečte při teplotě 180 °C po dobu 30-35 minut. Každá trouba peče jinak. Můžete do korpusu píchnout párátkem a když zůstane po vytažení zcela čisté, těsto je propečené.

  5. Upečený korpus nechte zchladnout. Rozkrojte jej na 2 díly. 

  6. Polovinou krému naplňte korpus, položte druhou půlku korpusu. Zbylým krémem namažte vrch a boky dortu.

  7. Dort můžete ozdobit sušenými květy. Jak na to se dočtete v článku Sušení květin – k jídlu i pro krásu.Nebo zvolíte jejich čerstvou variantu? Určitě se nám s výsledkem nezapomeňte pochlubit!

Mrkvový dort

Mascarpone můžete nahradit například tvarohem. Jeho chuť je ale jedinečná, stojí za vyzkoušení.


Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
100%
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také