Jak vybrat sušičku potravin a proč si ji pořídit

Jak vybrat sušičku potravin a proč si ji pořídit

Sušení potravin je nejlepším, nejefektivnějším a nejzdravějším způsobem uchovávání potravin. Díky moderním technologiím už nemusíte sušit houby nebo křížaly na novinách po celém domě, zahánět kočky ani polykat dávky chemických dochucovadel nebo sladidel v případě, že si sušené dobroty koupíte v obchodě. Sušička potravin je jednoznačně jednou z nejlepších investic do domácích spotřebičů. Jak vybrat tu správnou, jak se vyvarovat chyb při sušení a jak využít schopnosti sušičky ovoce a zeleniny naplno? Přečtěte si kompletní info a tipy pro sušení potravin.

Proč je vlastně sušení potravin tak populární? 

Sušičky ovoce slouží ke snížení obsahu vody v surovinách. Jedná se o způsob dlouhodobé konzervace, při které přesně víte, co sušené plody obsahují. Sušení potravin je mnohem zdravější a zároveň bezpečnější způsob uchovávání potravin. Sušené ovoce, zelenina, bylinky, maso nebo houby, si uchovají svou přirozenou chuť, vůni i obsah vitamínů a zdravých látek mnohem déle, než například zamražením nebo konzervací. 

Sušené potraviny voní i chutnají téměř stejně intenzivně, jako potraviny čerstvé. Při použití rehydratace je pak můžete celoročně použít při přípravě všech jídel, která máte rádi. Zkuste si provonět v lednu byt bublaninou s jahodami, nasbíranými v létě a nedáta na svou sušičku dopustit. 

Co všechno se dá v domácí sušičce potravin sušit? 

Všechno. Veškeré ovoce i zelenina. Od prvních jahod přes jablka až po ostružiny nebo tropické ovoce. Zelenina (a určitě vyzkoušejte zdravé chipsy z červené řepy nebo z celeru!), bylinky a samozřejmě i houby. Výborné jsou také domácí jerky. Sušička vám navíc připraví i báječné a zdravé musli, tortily, keksy nebo jogurty!

Co musí sušička potravin rozhodně mít? 

Určitě si pořiďte sušičku, vybavenou digitálním displejem, časovačem a automatickým vypnutím podle vlastního nastavení. V těchto tří parametrech nedělejte kompromisy. 

Dělení a výběr sušičky podle tvaru

Základní rozdělení sušiček potravin je podle tvaru na kulaté nebo hranaté. Ty s čtvercovým nebo obdélníkovým tvarem jsou jednoznačně praktičtější, co se skladnosti týče. 

Dělení a výběr sušičky podle směru proudícího vzduchu

Podle umístění ventilátoru dělíme sušičky potravin na vertikální a horizontální. 

Vertikální sušičky potravin jsou levnější a některé z nich opravdu velmi kvalitní. Jednou z nejoblíbenějších vertikálních sušiček je například sušička potravin od českého výrobce G21. Tato sušička s názvem G21 Paradiso Big už získala i ocenění Sušička roku od nezávislého portálu Heuréka.cz, a to hned tři roky po sobě. Má praktický obdélníkový tvar, časovač, možnost automatického vypnutí se zvukovým signálem nebo nastavitelná plata, která rozšiřjí možnosti sušení. 

Horizontální sušičky potravin mají ventilátor umístěný na zadní straně sušičky, takže vzduch lépe cirkuluje a potraviny se suší rovnoměrně, bez nutnosti výměny plat v průběhu sušení. Jsou proto ideální i do větších komerčních provozů. Doporučujeme je všem, kdo to se svým zdravím, láskou k dobrotám i sušením myslí vážně. 

Jak skladovat sušené potraviny

Nechte je před uskladněním vychladnout, ale ne déle než hodinu, aby na vzduchu nenasákly opět vlhkost. K uchování použijte nejlépe skleněné nádoby se vzduchotěsným uzávěrem. Tyto nádoby skladujte na suchém tmavém místě při pokojové teplotě. Takto uskladněné potraviny vám vydrží až dva roky.

Tipy a triky pro nejlepší sušení a uchovávání potravin

  1. Sušte vždy zralé až přezrálé plody, které před sušením důkladně umyjte a nakrájejte na stejně silné plátky. Drobné plody, jako je rybíz, borůvky a jiné, sušte vcelku. Ovoce nezapomeňte vypeckovat a zbavit jádřinců. Pokud byste sušili potraviny nezralé, výsledek by vás pěkně zklamal, a to nejen svou chutí, ale i barvou.

  2. Ovoce a zeleninu neloupejte. Určitě sami dobře víte, že slupka v sobě uchovává mnoho důležitých živin a vitamínů.

  3. Pokud chcete zabránit zhnědnutí plodů během sušení, namočte je do vody s pár kapkami citronové nebo ananasové šťávy, která proces hnědnutí zastaví.

  4. Zabraňte, aby se k potravinám dostala voda a vlhkost. Jak už jsme psali výše, voda je živnou půdou pro tvorbu bakterií a plísní.

  5. Plody sušte vždy ihned po sběru. Zabráníte tak jejich předčasné zkáze.

  6. Sušení hub: Houby sušte na teplotu 45 °C. Při této teplotě budou houby během 7 hodin dokonale vysušené. Doba sušení se může samozřejmě změnit v závislosti na obsahu vody v houbách.

  7. Dokonalé jerky: Maso před sušením namarinujte, získá lahodnou chuť (ale pozor, rychle mizí!)

Inspirujte se v Magazínu Vitality!
Dejte tip přátelům
Autor receptu
Líbil se vám recept?
Nelíbí se mi

Komentáře

Přečtěte si také